Milorad Dodik o istupu Sanje Vulić i platama zastupnika od 5.000 maraka

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik o istupu Sanje Vulić i platama zastupnika od 5.000 maraka
Photojoiner / Milorad Dodik i Sanja Vulić

Jučerašnji istup Sanje Vulić, zastupnice SNSD-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, izazvao je mnogobrojne reakcije i osude.

O njemu je govorio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Ja poštujem sve novinare, ali isto tako poštujem i stav svih nas koji se bavimo politikom da možemo da kažemo svoj stav. Ovo djeluje da je grubo, ali u svakom slučaju samo mogu da to procjenjujem iz vaše interpretacije što je naša poslanica rekla. Mislim da poslanici ne odlučuju o visini svoje plate, da je to urađeno ranije. Ne znam zašto se ne okupe i da to eventualno smanje. Većina poslanika ima veću platu nego ja kao član Predsjedništva BiH. To mogu i da pokažem. Ali ni na to nisu uticali sami poslanici. To je od ranije, bilo je pokušaja da se to smanji. Treba poštovati svaku djelatnost. Danas biti novinar u svijetu i BiH nije lako. Moja podrška vašoj profesiji, a drugi imaju pravo na svoj stav", kazao je Dodik za N1.

Podsjetimo, Sanja Vulić je jučer kazala u pauzi zasjedanja ovog doma novinarima da se ne slaže s prijedlogom da se ukinu paušali poslanicima, koji iznose 700 KM.

Na novinarsko insistiranje o moralnoj pozadini činjenice da zastupnici imaju primanja viša od 5.000 KM, a da je plaća direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu nešto viša od 600 KM, što je poslužilo samo kao paralela koja ukazuje na visinu primanja državnih parlamentaraca, kazala je da to nije problem SNSD-a, već "vaših vlasti".

"Ja nisam definisala zakon kolika će plata biti. Zakon je definisao. Plate jesu visoke. Ja jesam za odricanje, ali da ja novac usmjeravam ka RS", rekla je Vulić.

Nakon insistiranja da se osvrne na moralni aspekt visine primanja parlamentaraca i na društvenu odgovornost koju oni imaju, Vulić je poručila da je ona "birala svoj posao".

"Ja vama nisam kriva što ste vi novinar i što ste možda nezadovoljni svojom platom. Ja sam birala svoj poziv. Ja sam poslanik. Zakon je definisao toliku platu. Ja da sam željela manju platu, ja bih se bavila nečim drugim",  izjavila je Vulić, dodavši da je "novinarstvo njena nesuđena ljubav". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije