U Sarajevu danas protestna vožnja praznih autobusa

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu danas protestna vožnja praznih autobusa
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Danas u 12:05 sati, prijevoznici, turističke agencije i hotelijeri će pokušati skrenuti pažnju na veoma tešku privrednu situaciju u turističkom sektoru prouzrokovanu proglašenom pandemijom koronavirusa.

„Naše kolege iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i drugih Evropskih zemalja su na isti način ukazali na problem ali sa jednom razlikom, oni su izašli u simbolično vrijeme 5 do 12 kako bi kazali da za njih još ima nade ukoliko državne institucije djeluju“, kazali su Udruženja turističkih agencija – UTA.

Turističke agencije, hotelijeri i prijevoznici su prvi i najteže pogođeni sektori privrede, zaboravljeni od Kriznih štabova i nadležnih za turizam na svim nivoima vlasti. Činjenice nažalost pokazuju da ćemo po prirodi turizma (sezonski karakter, turistička potražnja…) posljednji normalizirati naša poslovanja od svih drugih grana privrede, rečeno je iz Udruženja.

Protestna vožnja praznim autobusima će krenuti, kao što su često kretala (i završavala) mnoga turistička putovanja ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, budućeg najvećeg Muzejskog kvarta u Evropi.

Iz udruženja traže slijedeće:

  • Uvođenje vrijednosnih vaučera za aranžmane i avio karte uplaćene do 15.3. sa mogućnošću korištenja do 31.12.2021. godine, namijenjenih desetinama hiljada naših građana, kao garancija da će moći iskoristiti uplaćeni novac;

    • Subvencioniranje plata uposlenih djelatnika u turizmu, izjednačenih sa drugim zabranjenim djelatnostima, radi očuvanja radnih mjesta;

    • Odobravanje beskamatnih kredita za obrtna sredstva sa grejs periodom od godinu dana i oslobađanje od režija i raznih finansijskih plaćanja u toku pandemije i nakon nje u roku od najmanje tri mjeseca.

    • Podršku razvoju turističkog proizvoda BiH na svim nivoima vlasti nadležnim za razvoj turizma

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije