Ljekari: Motel u Konjicu ne može biti izolatorij, pacijenti i osoblje ugroženi

Radiosarajevo.ba
Ljekari: Motel u Konjicu ne može biti izolatorij, pacijenti i osoblje ugroženi
Facebook / Konjic

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) upozorio je Štab civilne zaštite Općine Konjic, te Opštu bolnicu i Dom zdravlja Konjic na potencijalne opasnosti odluke da se s specijalzanti konjičke bolnice imenuju na mjesto doktora odgovornih za pacijente pozitivne na COVID-19 u budućem izolatoriju u tom gradu, saznaje Radiosarajevo.ba.

Piše: F. V.

Prema istom izvoru, trenutno su za brigu o pozitivnima na COVID-19 izbrana tri najmlađa doktora Opšte bolnice.

U hitnom apelu, uz ostalo, navode da se "zbog opće dobrobiti na navedena mjesta ne imenuju specijalzanti, jer je infekcija corona virusom izazov i za iskusne specijaliste, te da specijalzanti nisu i ne smiju biti pravi izbor".

"Imenovanjem njih za brigu o pacijentima tim pacijentima morat ćete preuzeti odgovornost za sve posljedice koje bi iz toga proizašle", upozorava se.

Navedeni dopisi još jednom potvrđuju da je Konjicu u ovom trenutku potrebna maksimalna pomoć i podrška, te da poslije svega što se dogodilo ne smije biti eksperimenata. Sindikat doktora podržavaju ideju za osnivanje izolatrija, "jer je to nešto što Konjicu treba, ali ne po svaku cijenu".

"Mišljenja samo da je nedopustivo kao izolatorij odrediti bilo koju zgradu koja nije adekvatna za to, a motel u Konjicu trenutno nije.Zgrada za COVID pozitivne pacijente mora imati propusnik za čisto/nečisto, uvjete koji pacijentima pružaju adekvatan smještaj, minimum dostupne dijagnostike, a istodobno osoblje pri radu mora imati sve uvjete za siguran rad sa infektivnim bolestima... Rad dežurstava od 24 sata svaki treći dan je fizički i psihički neizdrživo u normalnim uvjetima, a u ovoj situaciji i s ovim pacijentima - nedopustivo", ističe se u dopisu Samostalnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Medicinski radnici kojima bude povjerena briga o pacijentima zaraženim COVID-19 moraju, dodaje se, imati dovoljno adekvatne i potpune opreme po standardima, i to "ne smije ni u jednom trenutku biti dovedeno u pitanje".

"O COVID-19 pacijentima trebaju brinuti iskusni specijalisti, u prvom redu infektolozi, eventualno pulmolozi, epidemiolozi, specijalisti porodične medicine i internisti, a nikako najmlađi specijalzanti. Takvom odlukom se dovodi u pitanje život pacijenata, ali i život osoblja. Daje se dojam neozbiljnosti shvatanja cijele situacije. Corona virus može dovesti do ozbiljnog narušavanja zdravlja pacijenta i najmanje što ste im dužni osigurati su iskusni zdravstveni radnici koji znaju na vrijeme prepoznati pogoršanje kod pacijenta i zbrinuti ugroženog pacijenta, a koji su prošli edukaciju o opremi i zaštiti sebe samih", zaključuje se u dopisu Samostalnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

 

Pismo Sindikata  - undefined

Foto: Printscreen: Pismo Sindikata

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije