Dr Lazarević i dr Sokolović–Begić o borbi sa COVID-19 u Konjicu

A. S.
Dr Lazarević i dr Sokolović–Begić o borbi sa COVID-19 u Konjicu
Foto: FUCZ / Dezinfekcija u Konjicu

Urađeno je 102 testiranja u Konjicu. Od toga su četvero pozitivni, šestero pacijenata je hospitalizirano. Završne su pripreme oko izolatorija koji je u posljednjoj fazi.

Ovo je danas na konferenciji za medije u Mostaru rekla dr. Suzana Sokolović–Begić, direktorica Opće bolnice Konjic.

Ona je dodala da je dr. Armina Lazarević, epidemiologinja iz Konjica, u samoizolaciji jer je njen suprug zaražen.

Suzana Sokolović–Begić - undefined

Printscreen: Suzana Sokolović–Begić

''Trenutno smo angažirali starijeg epdiemiologa koji je u mirovini. Imamo dobru koordinaciju s Nerminom Advićem iz HNK-a. No, u slučajevima ako dođe do prenatrpanosti u SKB Mostar, obzirom da nemamo infektologa, razmišljamo da ga u tom slučaju angažiramo. Za sada smo oslonjeni na kolege iz HNK. Saradnja je izvanredna'', rekla je dr Sokolović-Begić, potvrdivši da se šest pacijenata iz ovog grada trenutno liječi u SKB Mostar.

Dr. Lazarević o stanju u Konjicu - undefined

Foto: Radio Konjic: Dr. Lazarević o stanju u Konjicu

Da se stanje u Konjicu popravlja za Radiosarajevo.ba potvrdila je dr. Lazarević, čiji se suprug oporavlja.

“Testirane su 102 osobe u Konjicu, a od tih testova 26 ih je bilo pozitivnih, i to 17 osoba primarni kontakti, a devet osoba sekundarni kontakti. Danas smo uzeli briseve za 17 osoba koje smo proslijedili na Mikrobiologiju SKB Mostar i rezultate očekujemo u toku dana, najkasnije sutra”, kaže nam dr. Lazarević.

On je potvrdila da je šest osoba hospitalizirano na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar.

“Zbilja ističem izuzetnu saradnju s osobljem Klinike sa Infektivne bolesti. Spomenula bih prof. Juricu Arapovića, s kojim imam svakodnevni kontakt i također imamo izuzetnu saradnju s odjelom Mikrobiologije SKB Mostar, posebno s njihovom šeficom prof. Majom Ostojić. Pošto smo dobili dovoljne količine briseva, u cilju ranog otkrivanja pozitivnih osoba na COVID-19, testove ćemo obavljati svakodnevno”, dodala je dr. Lazarević za Radiosarajevo.ba.

Obrahrujuća vijest svakako je informacija da se direktor Igmana iz Konjica Đahid Muratbegović, koji se nalazi u bolnici u Mostaru, osjeća bolje i da je u stabilnom stanju. On od subote ne zahtijeva podršku kisikom i samostalno diše.

"Jutros se osjećao bolje... Pratit ćemo njegovo stanje i svakog pacijenta. Borba još traje", kratko je za Radiosarajevo.ba kazao prof. Jurica Arapović.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije