UIOBiH: Još uvijek se ne zna da li će poskupjeti struja

Radiosarajevo.ba
UIOBiH: Još uvijek se ne zna da li će poskupjeti struja
Pixabay / Ilustracija
Nakon informacije da bi Bosna i Hercegovina do kraja godine u skladu s direktivama EU trebala uvesti akcize na električnu energiju, oglasila su se iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U cilju potpuno tačnog informiranja javnosti vezano za pripremu novog prijedloga Zakona o akcizama u UIO zelimo naglasti da u okviru Twinning projekta u Upravi postoji radna grupa koja radi na pripremi pomenutog propisa.

Postojeći Zakon o akcizama u BiH u primjeni je od 2009. godine i on nije usklađen s direktivom EU. Zbog obaveze da BiH uskladi sve svoje propise s legislativom EU, Uprava zajedno s ekspertima iz EU priprema i novi prijedlog Zakona o akcizama koji će biti usklađen s legislativom EU. Prijedlog novog Zakona o akcizama u BiH trebao bi biti završen do sredine godine, nakon čega će biti pripremljen i Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama.

Usvajanje Zakona o akcizama prolazi kroz Upravni odbor UIO, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH. Konačna verzija Zakona u smislu definiranja koji će proizvodi biti akcizni, kao i visina stopa akciza bit će poznati onog trenutka kada Zakon o akcizama bude u proceduri. Iz tog razloga želimo jasno naglasiti da u ovom trenutku još uopće nije poznato hoće li elektična energija biti akcizni proizvod ili neće. O tome će odluku donijeti ona tijela koja usvajaju pomenuti Zakon", navode iz UIO BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije