Stižu akcize i na struju: Usklađuju se naknade sa standardima EU

Radiosarajevo.ba
Stižu akcize i na struju: Usklađuju se naknade sa standardima EU
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Bosna i Hercegovina bi do kraja godine u skladu s direktivama EU trebaa uvesti akcize na električnu energiju.

Kako je rečeno Nezavisnim, u pripremi je novi zakon o akcizama, čiji bi prijedlog trebalo da bude usvojen do kraja juna ove godine, nakon čega će se krenuti u izradu pravilnika, kroz koji će najkasnije do kraja godine biti definisana visina akcize na električnu energiju za domaćinstva i za poslovne subjekte.

Također, razmatra se opcija da akcize na struju za domaćinstva budu nula, dok se još ne govori koliko bi akcize iznosile za pravna lica i privredu, ali konačna odluka još nije donesena.

Naime, direktiva 2003/96/EC od 27. oktobra 2003. godine propisuje da minimalna akciza za električnu energiju za poslovna i pravna lica iznosi pola eura po megavatu i evro za domaćinstva, odnosno za neposlovnu primjenu.

Kako pišu Nezavisne, pomenuta direktiva daje mogućnost da stopa akciza na električnu energiju može iznositi nula, pod određenim uslovima. U praksi, međutim, u većini evropskih zemalja pozitivne akcize na struju postoje i kreću se u iznosu od jednog do sto eura po megavat-času.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije