U toku ročište osumnjičenima u akciji "Incitat": Ibro Berilo doveden s KCUS-a

11
Radiosarajevo.ba
U toku ročište osumnjičenima u akciji "Incitat": Ibro Berilo doveden s KCUS-a
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Osumnjičeni u akciji 'Incitat' predati u Tužilaštvo KS

U toku je ročište osumnjičenima u akciji "Incitat" u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Načelnik Trnova Ibro Berilo, koji je uhapšen u okviru predmeta "Incitat" zbog sistemske korupcije i pranja novca, stigao je na ročište u Kantonalni sud u Sarajevu. Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je jednomjesečni pritvor za Berila, Nađu Milišić, Adisa Mulaosmanovića i Edinu Džigal.

Peti osumnjičeni, Nermin Demirović, bivši direktor Sarajevo šuma, još je izvan BiH.

Pariz 2024 | Francuzi ostali bez rukometne medalje: Nijemci šokirali domaćina u završnici

Pariz 2024 | Francuzi ostali bez rukometne medalje: Nijemci šokirali domaćina u završnici

Berilo je nedavno bio hospitaliziran na KCUS-u zbog zdravstvenih problema, ali je danas prisustvovao ročištu. Tokom ranijih ispitivanja, koristio je pravo na šutnju u prisustvu svog advokata.

Službenici Sudske policije su Berila uveli na stražnji ulaz. Nakon toga, sudija je zabranio medijskim radnicima da fotografišu osumnjičene u sudnici.

Tužilaštvo KS je obrazložilo prijedlog za pritvor navodeći opasnost od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza, opasnost od ponavljanja krivičnih djela, te mogućnost uznemirenja javnosti ako bi Berilo i Milišić ostali na slobodi.

Pet osoba se sumnjiči za krivična djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Pranje novca", prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije