U sarajevskim vrtićima 144 radnika ostaje bez ugovora: Sivro o problemu

2
L.S.
U sarajevskim vrtićima 144 radnika ostaje bez ugovora: Sivro o problemu
Foto: Unsplash / Vrtić, Ilustracija

U JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo trenutno radi 144 radnika na određeno vrijeme, njihov ugovor ističe, a prema trenutnoj situaciji, ovi radnici će ostati bez posla.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo uputio je Edinu Forti, premijeru Kantona Sarajevo hitan zahtjev za davanje saglasnosti Vlade neometanom radu JU vrtića "Djeca Sarajeva". 

Kako je pojasnio od 144 radnika, oko 90 radnika radi duže vrijeme na određenom periodu. U tri nova vrtića „Vjeverica“, „Umihana Čuvidina“ i „Bulbuli“ po saglasnosti resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo su zaposleni novi radnici.

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

"Ustanova se nekoliko puta obraćala resornom ministarstvu zahtjevom za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa za prijem radnika, kako bi se riješio problem angažmana radnika, ali saglasnost nisu dobili", pojašnjava Sivro. 

Ističe kako je dugogodišnja i loša praksa bila da se radnicima na osnovu saglasnosti Upravnog odbora Ustanove produžavaju ugovori o radu.

"Podržavamo stav aktuelnog Upravnog odbora Ustanove i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove – inspekcija rada da je potrebno raspisivati javne konkurse za prijem radnika, a ne da se radnicima ugovori o radu produžavaju i periodično prekidaju. Krajem ovog mjeseca za 90 radnika ističe ugovor o radu, a krajem mjeseca novembra za još 50 radnika. Dakle, imamo alarmantnu situaciju", tvrdi Sivro.

Od Vlade Kantona Sarajevo traže da se odmah donesu tri odluke:

  • Odluka kojom se Ustanovi daje saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta (100 na neodređeno, a 40 na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci),
  • Odluka kojom se, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, Ustanovi daje saglasnost angažmana 140 radnika na određeno vrijeme do okončanja konkursne procedure, a najduže do 90 dana i
  • Odluku kojom se Ustanovi, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, daje saglasnost za angažman radnika do povratka radnika sa bolovanja, porodiljskih odsustava i sl., a najduže do 90 dana.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo zahtijeva hitnu sjednicu od Vlade Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije