Sivro: Radnici u obrazovanju uznemireni i ogorčeni najavama o smanjenju plaća

Fena
Sivro: Radnici u obrazovanju uznemireni i ogorčeni najavama o smanjenju plaća
Arhiv / Saudin Sivro

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro izrazio je uznemirenost i ogorčenje zbog izjave o smanjenju plata.

"Dok se radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja trude da što kvalitetnije realiziraju online sistem nastave i svakodnevno ulažu maksimalne napore da učenici ne budu prepušteni sami sebi, najavljuje se smanjenje plaća za 10 posto", navodi se u saopćenju tog sindikata. 

Također je istakao da je ministar finansija KS-a Jasmin Halebić najavio usvajanje zakona o uštedama prema kojem će Vlada Kantona Sarajevo regulisati plate, odnosno smanjiti ih.

"Radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo su zbog navedenih izjava uznemireni, ogorčeni i demotivisani", istaknuto je. 

Upozorio je da bi takve jednostrane odluke Vlade Kantona Sarajevo proizvele nesagledive posljedice, dovele do radničkog neposluha, dodatno usložile tešku situaciju, a u konačnici nanijele nesagledivu štetu svima u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije