Privrednici daju konkretan prijedlog Vladi FBiH za očuvanje radnih mjesta

M. R. S.
Privrednici daju konkretan prijedlog Vladi FBiH za očuvanje radnih mjesta
0 / Izvoz namještaja

Krizni štab za privredu Federacije BiH, koje čine predstavnici Udruženja poslodavaca i Privredne komore, najkasnje do sutra bi trebao uputiti Federalnoj vladi zahtjev po kojem bi i Vlada preuzela dio tereta u isplati plaća radnicima koji ne rade.

Ovu inicijativu uputio je Suad Ećo, osnivač i vlasnik bosanskohercegovačkog brenda Inside by Ećo, a cilj je, kako nam je kazao, očuvanje radnih mjesta.

On predlaže da se za mart, april i maj za sve firme donese uredba po kojoj su poslodavci obavezni isplatiti radniku 80 odsto minimalne plaće, a razliku od 20 odsto, te poreze i doprinose da preuzme Vlada.

Kako je pojasnio za Radiosarajevo.ba, ovo se odnosi na radnike u svim firmama u Federaciji BiH, koji ne rade zbog situacije s pandemijom novog soja koronavirusa i mjera koje se poduzimaju u sprječavanju širenja oboljenja COVID-19.

suad_eco_inside (5).JPG - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Suad Ećo

Predlaže i donošenje odluke o zabrani otpuštanja radnika naredna tri mjeseca.

Istakao je da ove odluke Vlada treba hitno donijeti.

"Zvalo me je puno proizvođača namještaja. Mi smo skoro dva mjeseca u problemu. Kada je krenulo u Italiji, mi smo već osjetili. Dva mjeseca trpimo teret, isplaćujemo pune plaće, slali smo ljude na godišnje odmore tako da smo i to iskoristili. Sve smo uradili. Ali šta dalje? Ide 1. april. Moramo znati ili ćemo radnike plaćati manje ili otkazi", kazao nam je Ećo.

On je i na svom Facebook profilu naglasio da su blokiane uplate od ino kupaca, da novih narudži nema, te da je domaće tržište potpuno blokirano.

U izjavi za naš portal je naglasio da teret moraju svi podijeliti.

"Ako ostane samo na poslodavcima, biće firme blokirane", dodao je Ećo i podsjetio da bi u slučaju otpuštanja radnici bili na teret biroa, odnosno države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije