Ekonomisti upozoravaju: Bez odgode plaćanja doprinosa imat ćemo ekonomski pad i nemire

M. Rener Smajović
Ekonomisti upozoravaju: Bez odgode plaćanja doprinosa imat ćemo ekonomski pad i nemire

Itekako postoji potreba da se odgode plaćanja doprinosa i poreza i to bi zapravo bila najbolja mjera koja bi se u ovom trenutku mogla donijeti kako bi se pomogla bh. privreda u ovoj situaciji nastaloj zbog širenja novog soja koronavirusa.

Istakao je ovo ekonomista Admir Čavalić, predsjednik Udruženja „Multi“ i asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Upozorio je da ćemo u protivnom, bez donošenja mjera odgode plaćanja poreza i doprinosa, imati veliki ekonomski pad, blagu recesiju i socijalne nemire.

„Najbolja mjera podrazumijeva kako odgodu kredita tako i odgodu zakonski definisanih obaveza od strane države. Ono što je ključni problem je što je zategnut sistem PIO, raste potreba zdravstvenog sistema, ali i zavoda za zapošljavanje. To su tri varijable koje daju pritisak na sistem doprinosa. Jedino moguće rješenje je da se traže sredstva od međunarodnih institucija, prije svega MMF-a ili da Federacija BiH, i drugi entitet, izda vanredne obaveze. Ali da se to zaista mora, mora se. Potreba je“, kazao je Čavalić.

Dodao je da se može ići mjesec po mjesec, ali da bi odgoda plaćanja doprinosa i poreza bila najbolja mjera za ekonomiju umjesto, na primjer, formiranja garantnog fonda koji je najavila Vlada FBiH.

Privreda na koljenima, radnicima prijeti biro: FBiH mora pomoći kod plaćanja doprinosa

Zbog globalne situacije sa širenjem novog soja koronavirusa, veliki dio privrede BiH je na koljenima i desiće se da će firme poslati veliki broj radnika na biro zbog čega je neophodno da vlast ubrizga dodatna sredstva preduzećima, sufinansira isplate kamata, pomogne u isplatama plaća.

„Mjera odgode plaćanja nije selektivna, primjenjiva je za sve i vratiće se, neće ostati neplaćeno. Nama ne trebaju sada parcijalna rješenja poput garantnog fonda koji će se koristiti za neke, gledati šta je strateško, šta nije. Selektivne mjere nisu preporučljive“, naglasio je Čavalić.

Admir Čavalić - undefined

Foto: Facebook: Admir Čavalić

On je odgovorio i šta će biti ako ne bude omogućena odgoda plaćanja poreza i doprinosa.

Već se gase male firme. Vjerovatno ćemo ostati bez značajnog broja kompanija, rast će nezaposlenost. Ako se vani desi recesija, doći će i kod nas. Dakle, bez takvih mjera imat ćemo veliki pad ekonomije, blagu recesiju i socijalne nemire“, upozorio je Čavalić.

I ekonomista Faruk Hadžić javno je ukazao na pitanje doprinosa, nakon mjera o kojima je odlučila Vlada FBiH.

Podsjetimo, u FBiH je dogovoreno da banke omoguće odgodu plaćanja kredita na mjeseca. Vlada FBiH je najavila formiranje fonda za stabilizaciju privrede s ciljem podrške, prije svega, kompanija-izvoznica, koje se zbog posljedica širenja korona virusa na izvoznim tržištima suočavaju s problemima u poslovanju, te sektora turizma i prometa.

„Jedno od pitanja koje se moralo potencirati kroz program pomoći privredi jeste kako će pravna lica, koja ne rade ovih 15 dana (a možda i duže) zbog zabrane, osigurati doprinose i plate za svoje radnike. Neki možda imaju dovoljno novca na računu za jedan vremenski period, a šta je sa drugima? Da li to znači da će morati platiti sve poreze i doprinose za ovaj period, kada je država zabranila rad? Zdravlje stanovnika jeste apsolutni prioritet, ali i ovo su životna i egzistencijalna pitanja, na koja moramo sada, a ne sutra, razmišljati i ponuditi rješenja“, napisao je Hadžić.

Da ovo nije nešto što nije moguće i što nije važno pokazuje Hrvatska. Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić je, kao mjere za pomoć privredi, najavio odgodu plaćanja poreza na dohodak, na dobit i doprinosa minimalno tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca. Čaj je najavio kasniju otplatu obaveza na rate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije