Nadležna agencija FBiH preporučila: Banke da olakšaju servisiranje kredita

Fena
Nadležna agencija FBiH preporučila: Banke da olakšaju servisiranje kredita

Agencija za bankarstvo Federacije BiH u najkraćem roku će pristupiti donošenju podzakonskih akata kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje negativnih efekata širenja novog soja koronavirusa (COVID-19) na bankarski sistem, građane i privredu u Federaciji BiH, rečeno je Feni iz te agencije.

Kako ističu, poseban naglasak će biti na upravljanju kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka.

S obzirom na aktuelnu situaciju i imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljnjeg jačanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji, u susjednoj Srbiji je, na primjer, već donesena odluka kojom se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorij).

Moratorij je propisan za sve dužnike koji to žele (fizičke osobe, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije koronavirusa.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH analizira sve dostupne informacije i razmatra mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica na bankarski sistem, građane i privredu, izazvanih pojavom COVID-19.

Tako su već izdali preporuke svim bankama u Federaciji BiH, koje trebaju pristupiti donošenju Programa općih mjera na osnovu kojih će klijentima olakšati servisiranje kreditnih i drugih obaveza prema banci.

Banke trebaju razmotriti dodatne olakšice za klijente koje uključuju i preispitivanje trenutnih naknada za usluge koje banke pružaju i izbjegavanje naplate naknada za obradu modifikacija izloženosti.

Od banaka se očekuje posebna pažnja prilikom razmatranja zahtjeva klijenata koji imaju zaduženja i u drugim bankama.

Od banaka se također očekuje da koriste sve raspoložive potencijale za jačanje kapitala, što između ostalog uključuje zadržavanje dobiti ostvarene u 2019. godini, odnosno otkazivanje planirane isplate dividende, kao i da odgode ili otkažu isplate varijabilnih naknada zaposlenicima čije profesionalne aktivnosti imaju značajan uticaj na rizični profil banke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije