U ponedjeljak 'dan D' za zdravstvo KS: Radnici u štrajku, šta će biti sa vakcinacijom

5
I.S.
U ponedjeljak 'dan D' za zdravstvo KS: Radnici u štrajku, šta će biti sa vakcinacijom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gužve ispred Zetre

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupaju u štrajk 14. juna. 

Ovu informaciju potvrdio je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu za portal Radiosarajevo.ba.

"Razlog je nepotpisivanje Granskog kolektivnog ugovora već treću godinu. Kada nemate ugovor - poslodavac može šta hoće: mijenjati satnicu, organizaciju rada, a vi ne možete ništa. To je naša sigurnost", rekao je  Selimić.

Napomenuo je i kako su zdravstveni radnici i ranije protestovali, iz istih razloga, ali uz rad, posebno jer je bila pandemija koronavirusa.

Jučer su se zdravstvenici radnici ponovo okupili kako bi ukazali na ovaj problem, ali - bez uspjeha, niko od nadležnih im se nije obratio.

"Politika nas ignoriše. Možete se izvinjavati građanima, govoriti razloge, neko razumije, a neko ne", rekao je Selimić.

Kada je riječ o vakcinaciji u sarajevskoj dvorani Zetra, objasnio da je su za to zaduženi zaposlenici domova zdravlja, KCUS-a i Opće bolnice.

"Članovi Sindikata biće raspoređeni u Zetri. Također, čekat će hitne slučajeve, s obzirom da vakcinacija nije hitna, što znači da se neće ni odvijati”, pojasnio je Selimić.

Revakcinacija će se odvijati, te građani neće imati problema.

Na pitanje da li su nadležni reagovali nakon najave štrajka, Selimić je odgovorio:

"Čuli smo se ministar i ja danas, vidjet ćemo. Mijenjaju se koalicije kao čarape i to je naš veliki problem. Jedna stranka iz vladajuće Trojke uz nekoliko ljudi iz Sindikata nam pravi probleme", rekao je Selimić, ne precizirajući o kome se radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije