U bh. domu zdravlja kartoni podijeljeni na godišta, gradove i - Rome

3
Radiosarajevo.ba
U bh. domu zdravlja kartoni podijeljeni na godišta, gradove i - Rome
FOTO: Screenshot / Pogled.ba

U Domu zdravlja Brčko, kartoni su podijeljeni godišta, selo i grad i na, pazite sad - Rome. Zgrozio sam se. Vrlo zabrinjavajuće. Ovo je u Dječjem dispanzeru, napisao je jedan građanin.

Kako piše Otisak, uz priloženi snimak, ovo se dešava u brčanskom Domu zdravlja.

Reagovala je Asocijacija mladih Roma AKSIOM čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Asocijacija mladih Roma 'AKSIOM' najoštrije osuđuje rasističku pojavu koja je zabilježena u Domu zdravlja u Brčkom. Video koji je objavljen na portalu Otisak.ba, jasno pokazuje da zdravstveni kartoni, pored kategorija godišta pacijenata i pacijentica, mjesta prebivališta i drugih kategorija, sadrži i 'posebnu' kategoriju Romi. Ovo je očit primjer rasizma i svjesne namjere da se pacijenti i pacijentice koji/e dolaze iz romske zajednice odvoje od onih koji dolaze iz većinskog stanovništva.

Asocijacija mladih Roma 'AKSIOM' traži hitnu reakciju na pojavu rasizma u ovoj javnoj ustanovi.

Od Uprave Doma zdravlja u Brčkom tražimo: da se utvrditi ko je naložio da se zdravstveni kartoni kategorišu na ovakav način, da se utvrdi da li je Uprava doma zdravlja bila upoznata sa odlukom da se zdravstveni kartoni pacijanata iz romske zajednice smjeste u poseban dio?

Također tražimo javno izvinjenje Uprave doma zdravlja, a da se odgovorni za ovaj rasistički čin adekvatno kazne.

Ovo je sramota za Dom zdravlja u Brčkom. Nakon ovoga, sasvim opravdano postavljamo pitanje: da li se Romima na ovakav način nešto poručuje?

'AKSIOM' izražava veliku zabrinutost zbog ove pojave. Bilo kakva vrsta obilježavanja i svejesne podjele ljudi je vrlo opasna, što se pokazalo kroz dalju, ali i blisku historiju u Bosni i Hercegovini i zbog toga, ovakve pojave treba odmah spriječiti", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije