Mladi ljekari Doma zdravlja KS poručili: Ovo je želja da se udavi nepravda!

1
Radiosarajevo.ba
Mladi ljekari Doma zdravlja KS poručili: Ovo je želja da se udavi nepravda!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Sarajevo

Mladi ljekari Doma zdravlja Kantona Sarajevo uputili su otvoreno pismo u kojem poručuju kako im nije produžen ugovor nakon 3-mjesečnog, odnosno 6-mjesečnog angažmana.

Istakli su kako njihovo prethodno obraćanje nije dovelo do reakcije Vlade KS kao ni do rješenja njihovog statusnog pitanja. 

U nastavku njhivo pismo prenosimo u cijelosti:

"Odmah na početku da pojasnimo: NE, ovo nije politički motivirano pismo koje je namijenjeno podrivanju jednih i glorifikovanju drugih, i NE, nećemo dozvoliti da svaki naš napor i apel, kao i apel mnogih drugih u ovoj državi, završi u kaljuži političkih prepirki, borbi za poene, niskih udaraca i zamazivanja očiju. Treći put NE, ovo nije nikakav poziv na empatiju i sažaljenje, to nam ne treba, a i sumnjamo da biste razumjeli.

Ovo je poziv na odgovornost u obavljanju onog posla za koji ste birani i za koji ste plaćeni. Ovo je borba za pravdu. Ovo je želja da se udavi nepravda. Jer ako ne mi, ko? Ako ne sada, kada? Ovo je predstavljanje nečega što je javnozdravstveni problem, na koji se zatvaraju oči već dugi niz godina, prema kojem postupate drsko kao što postupate prema mlađima, onim koji vam ništa ne znače, i koji vam ništa ne mogu.

Ovo je problem studenata i mladih ljekara koji diplomiraju sa bolnom grimasom iščekujući dobro poznati ishod. Ovo je problem iskusnih ljekara koji su preopterećeni poslom. Ovo je problem naših sugrađana koji već godinama raznim vladama ukazuju povjerenje, a zatim ostaju bez adekvatne zdravstvene skrbi, jer je zdravstveni sistem ostavljen bez svojih temelja.

Ovo je problem veći od COVID-a, ovo je pandemija hronične nebrige za svoje stanovništvo, isključivog gledanja vlastitog interesa, praćenih teškom bolesti nezapošljavanja koja je rezultirala povećanim morbiditetom i mortalitetom. Ovo je infekcija sistema sposobnih sa kulturom podobnih, a sve simptome osjećaju građani.

Teško nam je povjerovati da ne znate kakva je trenutna situacija u pogledu zdravstvenog kadra u Domu Zdravlja KS. Tužno je ako znate kako je, a svejedno ništa ne radite. Tragično je ako znate, a mislite da je to dobro, da tako treba biti. Našim uvidom u brojčano stanje ljekara u JU Dom Zdravlja KS, trenutno je minimalno 60 timova porodične medicine bez ljekara, iako je taj broj vjerovatno veći. To je uzrokom da trenutno zaposleni ljekari pregledaju dvostruko ili trostruko više pacijenata od predviđene norme.

Također, vrijedi napomenuti i da nedavno završeni konkurs za prijem 16 radnika na neodređeno nije poboljšao ovu situaciju ni u kojoj mjeri, jer tih 16 ljudi su doktori koji su već radili na određeno u JU Dom zdravlja KS, tako da je broj ostao nepromijenjen. Je li to način na koji se želimo približiti evropskom standardu od 362 ljekara na 100.000 stanovnika? Ili je možda taktika kojom podižete evropski standard na 400 ljekara na 100.000 stanovnika tjerajući nas u te države? (Informisanja radi, taj broj u BiH je oko 170 na 100.000 stanovnika).

Ako je ovo potonje, onda radite odličan posao, samo čestitku očekujte od Evropljana, a pred svojim narodom pognite glavu. Također, ni nedavno najavljeni konkurs za zaposlenje 14 ljekara na određeno neće poboljšati situaciju te ga nema potrebe ni najavljivati u medijima onako kako je već preventivno urađeno, da se ne bi digla prašina. Prašina se ipak digla te poručujemo nadležnima i javnosti da se neće slegnuti dok se ne ispune naši zahtjevi.

Naši zahtjevi su:

1. Poziv našeg predstavnika na sjednicu skupštine Kantona Sarajevo.

2. Što hitnije zapošljavanje svih ljekara kojima je okončan ugovor u JU Dom Zdravlja KS, sa ugovorom na određeno (minimalno 1 godinu), uz iste uslove kakve ostvaruju svi zaposleni u JU Dom Zdravlja KS.

3. Ponuditi trajno rješenje zaposlenja deficitarnog ljekarskog kadra u Kantonu Sarajevo u narednim godinama.

Ovo pismo se upućuje kao otvoreno pismo svim instancama koje imaju resurse i mehanizme da riješe navedene zahtjeve i postojeće probleme, a prije svega: Skupština Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, JU Dom Zdravlja Kantona Sarajevo", poručili su mladi ljekari JU Doma zdravlja KS. 

Potpisnici pisma:

  1. dr Vedad Dedić, predstavnik grupe mladih ljekara dr Emina Letić
  2. dr Majda Kačamaković
  3. dr Haris Aruković
  4. dr Emina Kolić
  5. dr Haris Henić
  6. dr Elma Kurtović
  7. dr Almina Gagula
  8. dr Alma Mujčinović
  9. dr Lejla Đozić
  10. dr Aida Sivić
  11. dr Amina Halilović
  12. dr Amila Hamzić
  13. dr Asma Gheith
  14. dr Emina Nesimi
  15. dr Ismar Ećo
  16. dr Ahmed Mulać
  17. dr Iman Quraishi
  18. dr Irma Zemanić
  19. dr Leila Dardagan
  20. dr Sara El-Naim
  21. dr Munip Rizvanović
  22. dr Mirela Kunić
  23. dr Mirela Mašović
  24. dr Nadina Frljak
  25. dr Naida Šljivo
  26. dr Nail Hadžibulić
  27. dr Sabina Kurbegović
  28. dr Sajra Handžić
  29. dr Taa Awad-Dedić
  30. dr Alisa Fazlić
  31. dr Hamza Šačić
  32. dr Aiša Behlilović
  33. dr Jasmin Hadžimurtović
  34. dr Nerina Kaljić-Bajrić
  35. dr Almedina Spiljak
  36. dr Djafar Djahangir Oghlo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije