Protest zdravstvenih radnika u Sarajevu: "Vidjet ćemo s građanima šta i kako dalje"

2
Radiosarajevo.ba
Protest zdravstvenih radnika u Sarajevu: "Vidjet ćemo s građanima šta i kako dalje"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Protesti zdravstvenih radnika u Sarajevu

Ispred Vlade Kantona Sarajevo danas su se okupili nezadovoljni zdravstveni radnici su se jer duže od dvije godine nije potpisan novi Granski kolektivni ugovor. 

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS dr. Edo Selimić, izjavio je da su zaposlenici u zdravstvu odustali od svih dodatnih zahtjeva koji su na početku pregovora bili definisani.

"Ostao je jedini zahtjev da se potpiše Granski kolektivni ugovor koji nemamo na području KS od februara 2019. godine. To znači da su zdravstveni radnici u KS u ovom trenutku bez radnopravne sigurnosti jer je naš kolektivni ugovor istekao 2019. godine", rekao je Selimić.

Protesti zdravstvenih radnika u Sarajevu - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Protesti zdravstvenih radnika u Sarajevu

Prema njegovim riječima, zdravstveni radnici će poduzeti dalje korake u skladu sa zakonom ako se Vlada Kantona Sarajevo ogluši na njihove zahtjeve.

"Prema zakonu možemo pregovarati, tužiti i štrajkovati. Nama ostaje još jedino štrajk. Dakle, Glavni odbor donosi datum kada se održava Skupština na kojoj se donosi odluka o nastavku generalnog štrajka koji traje već 22 mjeseca.

Svojim tijelima smo išli na koronavirus, a niko nas ozbiljno ne doživljava. Ipak, morat ćemo naći rješenje s građanima jer ipak oni daju novac za zdravstvo. Nastavit ćemo štrajk i s njima moramo vidjeti koji je način da prisilimo Vladu da potpiše kolektivni ugovor", zaključio je Edo Selimić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije