! / COVID podaci za Kanton Sarajevo: Nijedna osoba nije na respiratoru

07. 06. 2021. u 10:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno šest osoba od testiranih 381. Od Covid-infekcije se oporavilo osam osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica Covid-19 infekcije preminula je jedna osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 50 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 31, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 19.

Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata jedna osoba je otpuštena sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 213 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.545 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.519 osoba zaraženih koronavirusom i 51.024 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13. U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 66 pacijenata, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 99 PCR uzoraka.

Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršena 243 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 48 poziva, a obavljeno je i 99 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo obavještavaju naše sugrađane sa simptomima na SARS-CoV-2 da će od danas svoje pregled moći obavljati u dvije Covid-ambulante, svaki dan u periodu od 7:30 - 20:00 sati, i to u:

- Covid-ambulanta Saraj Polje koja će pokrivati pet općina - Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo, te

- Covid-ambulanta Centar koja će pokrivati četiri općine- Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.

Drive-in punkt Vrbanja za testiranje na SARS-CoV-2 radit će za cijeli Kanton Sarajevo od 08:00 - 18:00 sati svaki dan, dok su ostali drive-in punktovi zatvoreni. Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Podsjećamo da će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, a spiskovi sa njihovim imenima dostavljat će se svakog petka kako bi, kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova dobile obavještenje o terminima za vakcinaciju.

Danas se u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavlja imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)