COVID bilten Kantona Sarajevo: Ovo još nije zabilježeno

1
Radiosarajevo.ba
COVID bilten Kantona Sarajevo: Ovo još nije zabilježeno
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno osam osoba od testiranih 446, dok se deset odoba oporavilo.

Na sreću, tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa nije bilo preminulih osoba. Od pomenutog broja novozaraženih četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 42 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 16, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 26 pacijenata.

Na sreću, na respiratoru nije niti jedan pacijent, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od koronavirusa u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata jedna osoba je otpuštena sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 218 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.281 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.506 osoba zaraženih koronavirusom i 51.007 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 52 pacijenta, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR uzoraka, u Novom Gradu šest, u Semizovcu 19, dok na Ilidži niko nije testiran. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 186 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 117 poziva, a obavljeno je i 120 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Podsjećamo. jučer i danas iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo obavijestili sve građane Sarajeva sa simptomima na SARS-CoV-2 da će od ponedjeljka, 7. juna 2021. godine, moći ići na pregled u Covid-ambulante na dvije lokacije svaki dan u periodu od 7:30 - 20:00 sati, i to u: Covid-ambulanta Saraj Polje koja će pokrivati pet općina - Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo, te Covid-ambulanta Centar koja će pokrivati četiri općine - Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.

Drive-in punkt Vrbanja će raditi za cijeli Kanton Sarajevo od 8 do 18 sati svaki dan, dok će se ostali drive-in punktovi zatvoriti. Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Također su informisali građane i da će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka.

„Kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova će dobiti obavještenje o terminima za svoju vakcinaciju”, naglasili su iz JU Dom zdravlja KS.

U sarajevskoj dvorani Zetra imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba bit će nastavljene u ponedjeljak, 7. juna.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave s poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije