Tužilaštvo BiH traži ukidanje oslobađajuće presude Zdenku Andabaku

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH traži ukidanje oslobađajuće presude Zdenku Andabaku
Tužilaštvo BiH je od Apelacionog vijeća Državnog suda zatražilo da preinači oslobađajuću presudu Zdenku Andabaku i proglasi ga krivim ili da obnovi suđenje, čemu se odbrana usprotivila.

Tužilac Vladimir Simović je istakao da u prvostepenoj presudi, kojom je Andabak oslobođen krivice za zločine u Livnu, nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama. Pojasnio je da Vijeće uopšte nije utvrdilo činjenicu da je Andabak rukovodio akcijom razoružavanja bošnjačkog stanovništva u Grborezima i susjednim selima, te istakao da je to utvrđeno kroz više dokaza, javlja BIRN-Justice Report.

Simović je naveo i da postoje određene kontradiktornosti u iskazima svjedoka S-1, ali da tu nije riječ o odlučnim činjenicama.

Sud BiH je u martu ove godine Andabaka oslobodio optužbi za zločin počinjen 1993. godine u livanjskom selu Grborezi, kada su ubijene dvije osobe i jedna ranjena.

Andabak je oslobođen krivice da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Oslobođen je krivice da je ubio jednu osobu koju su pripadnici HVO-a prethodno ranili, kao i da je fizički maltretirao drugog civila.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Andabakov advokat Esad Fejzagić je rekao da je prvostepena presuda obrazložena i da treba biti potvrđena.

"Prvostepeno vijeće je dalo detaljno i logično obrazloženje za svaku od spornih činjenica i ta presuda može služiti kao primjer kako se pišu presude u ratnom zločinu", rekao je on.

On je istakao i da uvodni dio optužnice Andabaku stavlja na teret da je istovremeno vršio dvije vojne dužnosti, “što se zna da nije moguće”.

Andabak se kratko obratio sudijama s riječima da je tokom procesa radio na tome da dokaže istinu.

Odluku o žalbi Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije