Ahmići: Obilježena 24. godišnjica stradanja 116 civila u napadu HVO-a

Fena
Ahmići: Obilježena 24. godišnjica stradanja 116 civila u napadu HVO-a
/ Foto: Anadolija
Učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Vitezu i u džamiji obilježena je 24. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Ahmići, u blizini Viteza, koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. aprila 1993. godine.

Obilježavanje 24. godišnjice jednog od najvećih zločina rata u BiH počelo je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a nastavljeno je u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu.

Među ubijenim stanovnicima Ahmića su i roditelji, te još 22 člana obitelji Hajrudina Pezera.

"Žali Bože tog naroda. Još nisam pronašao majku i volio bih da mi netko javi, pogotovo od susjeda, ukoliko znaju gdje se nalazi njeni posmrtni ostaci", kazao je Pezer.

U Udruženju građana žrtava rata 16. april ponovno su upozorili da tijela 29 žrtava još nisu pronađena, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina postavljen je plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba na ukupno 95 godina zatvora, potvrdio je Denis Džidić iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Od toga je Haški trubunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića

"Haški tribunal izrekao je presude i za Dragu Josipovića, Vladimira Šantića, Miroslava Bralu i Antu Furundžiju. Tihomir Blaškić bio je osuđen na 45 godina zatvora, prvostepenom presudom, ali je nakon apelacije oslobođen krivice za zločine u Ahmićima, te je osuđen na devet godina zatvora za druge zločine", kazao je Džidić.

"Ahmići su opomena svim ljudima na svijetu na ono šta može zlo i zločinac učiniti nevinim ljudima. Ovo treba da bude opomena Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i svim stanovnicima BiH da se na svakom mjestu i u svako vrijeme suprotstavljamo zlu i zločincima", istakao je Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je također prisustvovao obilježanju godišnjice stradanja mještana Ahmića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije