Svjedok odbrane na suđenju Zdenku Andabaku: Akcija HVO-a je bila prijateljska i zaštitna

Radiosarajevo.ba
Svjedok odbrane na suđenju Zdenku Andabaku: Akcija HVO-a je bila prijateljska i zaštitna

Nastavljeno je suđenje Zdenku Andabaku koga optužnica tereti da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili, javlja Fena. 

Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio. Optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Ante Čolak, svjedok odbrane Zdenka Andabaka kazao je da je na dan akcije razooružavanja u selu Grborezi (općina Livno) čuo optuženog da javlja zapovjedniku da ima mrtvih i ranjenih, te da traži da se pošalje hitna pomoć i policija.

Čolak, nekadašnji načelnik livanjske brigade Petar Krešimir Četvrti, prisjetio se da je 21. jula 1993. godine bio u taktičko-operativnom centru kada je čuo putem komunikacijskih veza optuženog kako razgovara sa zapovjednikom Stankom Vrgočem.

"Taj dan sam ga sreo malo poslije događaja u Grborezima kod zapovjednika. Imao je megafon sredstvo veze, maslinastu odoru i neku plavu kapu, sličnu UNPROFOR-ovoj beretki", rekao je svjedok, dodajući da je optuženi podnio izvještaj zapovjedniku i dobio drugi zadatak.

Čolak je pojasnio da u julu 1993. godine nije bilo sukoba između Hrvata i Bošnjaka na području Livna te je kazao da je Livanjska brigada brojala oko 4.200 ljudi, od čega je bilo oko 900 Bošnjaka.

Svjedok je rekao da su zbog vojno-političke situacije na drugim područjima "bili prinuđeni" izvesti akciju razoružavanja kako bi se spriječili sukobi.

Akciji je, kako je kazao, prethodio neuspjeli sastanak s hrvatskim i bošnjačkim političkim predstavnicima na kojem je trebalo biti dogovoreno izvršenje demobilizacije i predaje naoružanja bez upotrebe sile.

"Ta akcija je bila prijateljska i zaštitna. Stanko Vrgoč je donio zapovjed o provođenju ove akcije. Sve smo poduzeli da ne dođe do otvorenih sukoba", podvukao je Čolak.

Pravac Guber, Komorani i Grborezi, prema riječima svjedoka, dobila je postrojba Livanjske brigade iz Sektora 1, na razini jedne satnije da bi postavila borbeno osiguranje, a akciju je trebala sprovesti Druga lakojuršna bojna.

Svjedok je naveo i da je kroz analizu akcije saznao da je u Grborezima bila organizirana zasjeda, te da je iza kuće oštećenih bio čovjek s mitraljezom.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća Čolak je rekao da je Andabak bio u upravi Vojne policije. On je dodao i da je optuženi bio samo koordinator između zapovjednika Livanjske brigade i postrojbe Druge lakojurišne.

Suđenje će se nastaviti 6. aprila.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije