Turković: 'Prepuštanje bošnjačke pozicije u Vijeću ministara BiH Miloradu Dodiku poraz je države'

12
Radiosarajevo.ba
Turković: 'Prepuštanje bošnjačke pozicije u Vijeću ministara BiH Miloradu Dodiku poraz je države'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bisera Turković i Milorad Dodik

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas se oglasila povodom prepuštanja bošnjačke pozicije u Vijeću ministara BiH Miloradu Dodiku.

Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Prepuštanje bošnjačke pozicije u Vijeću ministara BiH Miloradu Dodiku poraz je države Bosne i Hercegovine i probosanskog bloka!

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Borjana Krišto: 'Dobila sam prijedloge imena za ministre, osim jednog'

Borjana Krišto: 'Dobila sam prijedloge imena za ministre, osim jednog'

Samo i jedino snažan, širok probosanski blok bi mogao spriječiti novi secesionistički pohod Milorada Dodika i sačuvati državu i napredak!

Ali nestabilne, slabe vlade i uske koalicije u kojima Dodik dominira i dobija bošnjačke pozicije to nisu u stanju, one samo ohrabruju separatističke namjere i to je apsolutno jasno i nakon proruskog pira u Istočnom Sarajevu i nakon što je potvrđeno da će Dodik dobiti pravo da imenuje svog Bošnjaka u Vijeće ministara BiH.

Koga god da odabere on će provoditi Dodikovu politiku i naredbe onoga koji mu je dao poziciju.

Na taj način će Dodik razbiti probosanski blok, imati trojanskog konja koji će sutra kad bude trenutak biti spreman da 'u ime Bošnjaka' pristane na disoluciju i rušenje države.

Ko god Dodiku omogući takav certifikat i tako dominantnu poziciju saučesnik je u razgradnji svega za šta su se građani BiH borili proteklih više od 30 godina.

Prije više od godinu dana, Dodik je krenuo u najopasniji udar na državu, a nakon što je donesen zakon o zabrani negiranja genocida, pokušavajući da poništi napredak i sruši državne institucije.

Snažan probosanski blok u državnim institucijama uz podršku međunarodnih prijatelja nakon velikih napora i pritisaka zaustavio je taj talas antidejtonskih aktivnosti i doveo BiH do kandidatskog statusa za Evropsku uniju.

Međutim, očito da slabljenje tog bloka, pravljenje koalicija bez jasnih uvjeta, snažne probosanske većine, bez zaštite države i euroatlanskog puta, ponovo ohrabruje secesionističke težnje i pokreće retrogradnu mašineriju.

Slaba parlamentarna većina i slab probosanski blok će osnažiti antibosanske politike, omogućiti im nove pozicije i potpunu kontrolu Vijeća ministara BiH i brojnih državnih agencija.

Država mora biti važnija od fotelja za koje se bore pojedinci", poručila je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije