Trump produžio sankcije: Dodik i dalje na "crnoj listi", na spisku više od 10 imena

Radiosarajevo.ba
Trump produžio sankcije: Dodik i dalje na "crnoj listi", na spisku više od 10 imena
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, produžio je sankcije protiv odgovornih u Bosni i Hercegovini za opstrukciju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Trump je produžio tzv "nacionalno vanredno stanje" u odnosu na države zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena još u vrijeme predsjednika Georga W. Busha 2001. godine.

Podsjetimo, Bush je 26. juna 2001. donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu.

Ona predviđa niz pravnih posljedica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Stoga produžavam na još jednu godinu trajanje nacionalne vanredne situacije u vezi sa zapadnim Balkanom", navodi se u odluci koju je potpisao Tramp.

Američki predsjednik je tako produžio i trajanje "crne liste" za zapadni Balkan.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić.

Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije