Trump je razmatrao prodaju Portorika nakon uragana Maria

Radiosarajevo.ba
Trump je razmatrao prodaju Portorika nakon uragana Maria
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump 2017. godine razmatrao je ideju prodaje Portorika nakon što je otok devastirao uragan Maria, otkrio je New York Timesu bivši vršitelj dužnosti sekretara nacionalne sigurnosti u petak. 

"Njegove početne ideje više su priličile biznismenu nego predsjedniku", kazala je Elaine Duke New York Timesu

"Možemo li prenijeti električnu energiju? Možemo li prodati otok? Znate, prodati tu imovinu?", Trump je navodno rekao, prepričava Duke u intervjuu. 

Duke dodaje da se prodaja Portorika nikada ozbiljno nije razmatrala ili diskutirala nakon što je Trump iznio tu ideju. 

Trump ima burnu historiju s američkim teritorijem otkako je Portoriko opustošio uragan Maria.

Gotovo tri hiljade ljudi umrle su od posljedica oluje, ali i nestanka struje na širokom području otoka. 

Trump je ranije optuživo čelnike Portorika da su trošili novac njegove administracije koji je bio namijenjen oporavku na sve, samo ne na oporavak od uragana.

U novembru 2018. godine Bijela kuća je rekla kongresnim čelnicima da predsjednik ne želi poslati dodatni novac za sanaciju štete na Portoriku. 

Trump je nakon oluje dosljedno negirao bilo kakvu krivnju svoje administracije. Predsjednik je umjesto toga tražio pohvale za rukovanjem uraganom Marija, nazivajući ga "nevjerojatnim, neospornim uspjehom" prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije