Tri faze: Francuska će početi s ublažavanjem mjera lockdowna

0
Fena
Tri faze: Francuska će početi s ublažavanjem mjera lockdowna
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Francuska će započeti s ublažavanjem mjera lockdowna uvedenog zbog širenja koronavirusa, te je najavljeno da će se taj postupak provoditi u tri faze kako bi se izbjegla nova pojava epidemije, potvrdila je Vlada u nedjelju.

U utorak će se predsjednik Emmanuel Macron obratiti naciji o situaciji s koronavirusom i moguće je da će najaviti djelomično ublažavanje ograničenja koja su na snazi od 30. oktobra.

"Macron će dati prognoze za sljedećih nekoliko sedmica, posebno o tome kako da prilagodimo našu strategiju. U pitanju je prilagođavanje pravila lockdowna kako se zdravstvena situacija poboljšava, a istovremeno da se izbjegne novi val", kazao je glasnogovornik Vlade Gabriel Attal za Le Journal Du Dimanche.

Pojasnio je da bi se ublažavanje mjera moglo dogoditi u tri faze s obzirom na zdravstvenu situaciju i rizike za ekonomiju. Prvi korak trebao bi se dogoditi 1. decembra, drugi tokom božićnih praznika pred kraj godine, a zatim treća faza ublažavanja trebala bi uslijediti u januaru 2021. godine.

Macron je kazao da će drugo nacionalno zatvaranje (lockdown) Francuske, koje je počelo 30. oktobra, trajati najmanje četiri sedmice, a ono uključuje zatvaranje trgovina, restorana i barova, javio je Reuters.

No, s nedavnim podacima koji pokazuju kako je Francuska na putu da zaustavi nagli porast broja oboljelih od koronavirusa, Vlada je pod pritiskom trgovina i kompanija da ublaži ograničenja uoči božićne sezone kupovine, kada mnogi trgovci ostvaruju veći dio godišnjeg prometa: "Obavezali smo se da ćemo trgovcima omogućiti ponovno otvaranje trgovina oko 1. decembra ako se zdravstvena situacija popravi, a čini se da jeste", naveo je Attal, dodajući da će barovi i restorani, međutim, i dalje raditi po ograničenjima.

Broj novih infekcija koronavirusom u Francuskoj porastao je u subotu za 17.881, što je manje od 22.882 zabilježenih u petak, dok je broj hospitaliziranih osoba peti dan zaredom opao i sada je 31.365 osoba na bolničkom liječenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije