Roditelji o 11-satnom pritvoru djece u Francuskoj: Šokirani smo

0
Radiosarajevo.ba
Roditelji o 11-satnom pritvoru djece u Francuskoj: Šokirani smo
Foto: AA / Roditelji o 11-satnom pritvoru djece u Francuskoj

Francuska policija u Albertvilleu je četvero djece uzrasta do deset godina držala u pritvoru duže od 11 sati zbog optužbi za navodno opravdavanje terorizma.

Human Rights Watch saopćio je da francuski tužioci agresivno provode kaznenu politiku iz 2014. godine i progone sve pojedince koji na bilo koji način pozitivno reagiraju na terorizam ili grupe, bez obzira da li su namjere tih pojedinaca ili grupa zaista bile promicanje nasilja.

Troje učenika turskog i jedan alžirskog porijekla u četvrtak su na brutalan način privedeni zbog odgovora koje su učitelju u školi dali na upit za mišljenje o objavljivanju karikatura Poslanika Muhameda.

Policija je u ranim jutarnjim satima izvršila racije u njihovim poriodičnim kućama i odvela ih u stanicu na 11-satno ispitivanje.

Raciji u četiri kuće prethodila je prijava učitelja, koji je kazao da se tim učenicima osnovne škole “Lous Pasteur“ ne sviđa objavljivanje karikatura Poslanika Muhameda, a policija je tu prijavu zabilježila kao moguću podršku terorizmu.

U razgovoru s novinarom AA, roditelji privođene djece su kazali da je policija ispitivala djecu za njihovu religiju, zašto su im majke pokrivene, kao i njihovo mišljenje o politikama francuskih i turskih predsjednika Emmanuela Macrona i Recepa Tayyipa Erdogana.

Roditelji su kazali da spremaju tužbu protiv učitelja i direktora škole, koji su policiji neosnovano prijaviili njihovu djecu, ali da najviše strahuju da bi im francuske vlasti mogle oduzeti djecu.

Otac desetogodišnje djevojčice E. Y. Servet Yildirim za AA je kazao da je još uvijek u šoku nakon što je u četvertak ujutro u njegov dom upalo desetak maskiranih i dugim cijevima naoružanih policajaca koji su agresivno tražili njegovu kćerku i kazali mu da je optužena za podršku terorizmu.

“Moju suprugu, mene, dva naša sina i kćerku su natjerali da sjedimo u dnevnom boravku. Sve su prevrtali i pretraživali bez pokazivanja ikakvog naloga za pretres. Šokiran sam. Ophodili su se prema nama kao prema teroristima. Rekli su da će odvesti kćerku u stanicu i da dođemo po nju za dva sata. Slikali su levhe na zidovima i na pod bacili sve dječije knjige, a onda su odveli kćerku“, kazao je vidno potreseni građevinski radnik Yildirim.

I Yildirim je sa suprugom otišao u stanicu na dvosatno ispitivanje, ali policija mu nije dala nikakav pisani trag iskaza, niti optužbi za koje se njegova porodica tereti.

“Pitali su nas da li klanjamo namaz, idemo li u džamiju, idu li djeca u džamiju, šta mislimo o raspravama između Erdogana i Macrona, šta mislimo o politici u Turskoj i slično. Nakon iskaza su nam uzeli otiske prsta. Potom su nas, baš kao što teroristima rade, prislonili uz bijeli zid i fotografirali iz svih uglova“, kazao je Yildirim.

Yildirim je dalje kazao da su djeca privedena zbog ankete koju su popunili u vezi s brutalnim ubistvom nastavnika Samuela Patyja, koji je na času pokazivao karikature Poslanika Muhameda.

“Moje dijete je reklo da bi voljelo da nastavnik nije ubijen, ali da bi voljelo i da nije pokazivao karikature Poslanika. Međutim, učitelji u školi su to drugačije protumačili. Mi osuđujemo to ubistvo i naše dijete nije ništa drugo reklo“, kazao je Yildirim.

Yildirim je kazao da u Francuskoj živi već 20 godina i da nikada ranije nije bio privođen, niti kažnjavan za bilo kakve prekršaje.

Privođena djevojčica je novinaru AA kazala da je učitelju u školi samo rekla da joj je žao što je nastavnik Paty ubijen, ali da se to možda ne bi ni dogodilo da nije pokazivao karikature u školi.

“Tokom privođenja i ispitivanja u policiji sam se mnogo bojala. Pitali su me i ja sam dala isti odgovor o ubistvu nastavnika Patyja. Rekla sam im da subotom i nedjeljom idem u džamiju. Potpisala sam kopiju izjave“, kazala je E. Y.

I Mukaddes Akdag je kazala da je policija na isti način upala i u njenu kuću i privela desetogodišnjeg sina Y. E. A.

“Muž je otišao na posao, a ja sam ponovo legla. Policija je zalupala na vrata. Iznenađeni smo i prestrašeni“, kazala je Akdag i dodala da je sa suprugom otišla u stanicu i također dala iskaz na slična pitanja kao i u slučaju porodice Yildirim.

“Pitali su me zašto sam pokrivena, da li me muž tjera na to. Izuzetno loše se osjećamo zbog ovog incidenta. Normalna smo porodica, a ophode se prema nama kao prema teroristima“, kazala je Akdag, koja u Francuskoj živi od 1999. godine.

Isti scenario se u četvrtak ujutro dogodio i u kući Aysegul Polat jer je policija upala i u njen stan nakon što je supruga Omera Polata ispratila na posao.

“Odmah su počeli prevrtati stvari i rekli su mi da traže mog sina M. E.P. zbog toga što je opravdavao terorizam. Negodovala sam, a rekli su mi da moramo u stanicu“, kazala je Polat.

Ističući kako nakon 17 godina života u Francuskoj njena porodica nije zaslužila da ju se tretira poput terorista, Polat je kazala da niko nije razmišljao kako će to imati posljedice po mentalno zdravlje djece.

“Privedena su djeca zbog toga što su rekla da će u paklu goriti oni koji vrijeđaju poslanika Muhameda. Tokom ispitivanja su zastrašivana i nije im data hrana“, kazala je Polat.

Njen suprug Polat je pak kazao da ga je strah da mu vlasti ne oduzmu dijete.

“Šokiran sam. Stidim se jer Francuzi uvijek govore o slobodi govora, ali kada mi drugi progovorimo, završavamo iza rešetaka“, kazao je Polat i dodao da ne želi da mu dijete ide u školu kod učitelja koji ga je neosnovano prijavio policiji.

Polat je također poručio da turska zajednica u Francuskoj neće dozvoliti da joj francuske vlasti dižu ruku na djecu te je dodao da vjeruje da će imati i podršku turskog predsjednika Erdogana u tome.

I Nabile Harid, porijeklom iz Alžira, kazala je da je i njihov sin S. H. prošao identično poput troje djece iz turskih porodica i da su svi još uvijek u šoku.

“Moje dijete nije terorist. Njemu je tek deset godina, nije ni blizu punoljetstva. Neprihvatljivo je što su djecu ispitivali nasamo u stanici“, kazala je Harid.

Ističući kako nema veze ni sa kakvim terorističkim idejama ili grupama, Herid je kazala da joj je dijete tu traumu proživjelo samo zato što je učitelju postavilo pitanje zašto neko crta pogrdne karikature Poslanika Muhameda.

Iz policije i škole u Albertvilleu za AA su kazali da ne mogu dati informacije o tom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije