Treba li vam punomoć ako na more putujete posuđenim vozilom

Radiosarajevo.ba
Treba li vam punomoć ako na more putujete posuđenim vozilom
Bokanews.com / Ilustracija
Ako u Hrvatsku putujete vozilom koje ste posudili od prijatelja ili rodbine, iz BIHAMK-a će vam savjetovati da uzmete punomoć. Ona u BIHAMK-ovim poslovnicima košta 25 KM.

Iz Granične policije BiH kažu da vam punomoć ipak ne treba. Važno je da imate važeće redovne isprave, saobraćajanu dozvolu i zeleni karton.

Više čitatelja novinske agencije Patria požalili su se da su ih iz BIHAMK-a savjetovali da im treba punomoć ako u Hrvatsku putuju vozilom koje su posudili. Iz BIHAMK-a su potvrdili za Patriju da vozačima savjetuju da imaju punomoć. To je jedini način kako mogu dokazati da vozilo nisu otuđili.

Takvih dozvola najviše se izda tokom ljetne sezone, kada turisti iz BiH putuju na more.

"Automobil sam posudio od brata. Iz BIHAMK-a su mi rekli da granicu ne mogu preći bez punomoći koja košta 25 KM. Naravno da sam poslušao savjet, ali sam se iznenadio kada su mi na granici rekli da mi punomoć ne treba", rekao je ovaj čitatelj.

Iz Granične policije BiH rekli su za Patriju da znaju za nesuglasice. Graničnim policajcima vozači često pokazuju punomoć, ali im taj dokument nije potreban.

Vozila registrirana u inostranstvu

U novom članu 213a. Zakona o bezbjednosti saobraćaja stoji da "vozilom registriranim u inostranstvu na cestama na teritoriji BiH ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište na teritoriji BiH. Izuzetak su lica koja imaju privremeno boravište u inostranstvu do šest mjeseci, članovi njihovih užih porodica ili lica koja upravljaju iznajmljenim vozilima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije