Izmjene i dopune ZOBS-a (3. dio): Manje tolerancije za prekoračenje brzine

Radiosarajevo.ba
Izmjene i dopune ZOBS-a (3. dio): Manje tolerancije za prekoračenje brzine
/ Foto: ADAC
Izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja prošle su prvo čitanje u bh. parlamentu. Ovim izmjenama mijenjaju se određeni izrazi, pooštravaju propisi i kaznena politika, nadležni objašnjavaju – u cilju poboljšanja sigurnosti.

Nastavljamo analizu Izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja na cestama u BiH, ovaj put s fokusom na kaznenu politiku.

Vozače najviše zanimaju sankcije za prekoračenje brzine što je najčešći uzrok kažnjavanja ali i nesreća.

Zanimljivo da predlagač Izmjena i dopuna Zakona nije predvidio više kazne, ali je to de facto uradio smanjenjem tolerancija za prekoračenje brzine. To nije sve, ukinute su razlike između prekoračenja brzine u naselju i na otvorenoj cesti što će posebno pogoditi vozače koji vole pritisnuti gas.

Tako je izmijenjen član 235. pa je kazna od 100-300 maraka predviđena za vozače koji se vozilom kreću brzinom koja je za 20-30 km/h viša od dozvoljene. Dosada je ova mjera važila za vozače koji se vozilom na putu/cesti u naselju kreću brzinom koja je za više od 30 km/h iznad dozvoljene, odnosno izvan naselja brzinom koja je za više od 50 km iznad dopuštene.

To je, po automatizmu dovelo i od izmjene člana 234a. za najteže prekršaje prekoračenja brzine pa sada na kazne od 400 do 1.000 KM mogu računati svi oni koji voze za više od 30 km/h brže od dozvoljenog, bez razlike da li je riječ o naselju ili otvorenoj cesti.

Po istom obrascu izmijenjen je, odnosno pooštren, član 237. koji je predviđao kaznu od 50 KM vozaču koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je 20-30 km/h viša od dozvoljene, odnosno vozaču koji se izvan naselja kreće brzinom koja je 30-50 km/h viša od dozvoljene. Ubuduće će se ova novčana kazna pisati već za prekoračenje brzine 10-20 km/h, bez razlike da li je prekršaj načinjen u naselju ili na otvorenoj cesti.

U članu 238. koji predviđa novčane kazne od 40 KM uvodi se tačka 1a. Time je predviđeno kažnjavanje vozača koji u putničkom automobilu na prednjem sjedištu prevozi lice koje je očigledno po uticajem alkohola ili opojnih droga!

Što se tiče vožnje pod dejstvom alkohola i dalje je donja granica 0,3 promila, a pooštrena je gornja granica za kaznu 50-250 KM koja sada iznosi 0,8 promila (dosada 1 promil).

Pooštrene su granice i za "mortus-pijane" po kojim će se kaznom 100-300 KM kažnjavati oni koji imaju 0,8-1,5 promila alkohola u krvi (dosada 1-2 promila), dok će oni s više od 1,5 promila plaćati 400-1.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije