Izmjene i dopune ZOBS-a (2. dio): Dnevna svjetla, tehnički pregled, antiradar...

Radiosarajevo.ba
Izmjene i dopune ZOBS-a (2. dio): Dnevna svjetla, tehnički pregled, antiradar...
Nastavljamo analizu Izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja koji je prošao prvo čitanje u bh. parlamentu, a danas se fokusiramo na automobile.

Jedna od najvažnijih novina je dopuna člana 90. kojim se u Zakon uvodi izraz "dnevna svjetla". Dopunjeni član glasi: "Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju biti upaljena kratka ili dnevna svjetla".

Kada su uvodili obavezu korištenja svjetala po danu, bh. zakonodavci nisu znali da brojni automobilski proizvođači na svoje modele ugrađuju specijalna dnevna svjetla na bazi LED tehnologije koja se bolje vide a istovremeno štede energiju. Zbog toga je često dolazilo do nesporazuma sa saobraćajnom policijom koja je pisala kazne jer nisu bila upaljena kratka svjetla.

Preciziran je član 33. o korištenju mobitela u vožnji pa je komuniciranje "po novom" dozvoljeno ukoliko se "koristi oprema koja dozvoljava komuniciranje bez korištenja ruku".

Također, vozaču se zabranjuje korištenje audio i video uređaja na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju. Jedino je nejasno na koji način će policija kontrolirati da li je vozač imao "višak decibela".

Vrlo bitan je novi član 33a. kojim se u vozilu zabranjuje korištenje, čak i postojanje uređaja kojim se može ometati rad policijskog uređaja za mjerenje brzine i drugih uređaja za dokumentiranje saobraćajnih prekršaja. Drugim riječima, i zvanično je odzvonilo antiradarima...

Što se tiče tehničke ispravnosti vozila, obavezni godišnji tehnički pregled od sada je obavezan za vozila starija od četiri godine (dosada za vozila starija od dvije godine).

U novom članu 213a. stoji da "vozilom registriranim u inostranstvu na cestama na teritoriji BiH ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište na teritoriji BiH. Izuzetak su lica koja imaju privremeno boravište u inostranstvu do šest mjeseci, članovi njihovih užih porodica ili lica koja upravljaju iznajmljenim vozilima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije