Izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja (1. dio): Pješaci i biciklisti

Radiosarajevo.ba
Izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja (1. dio): Pješaci i biciklisti
Izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja prošle su prvo čitanje u bh. parlamentu. Ovim izmjenama mijenjaju se određeni izrazi, pooštravaju propisi i kaznena politika, a nadležni objašnjavaju – sve u cilju poboljšanja sigurnosti.

U narednih nekoliko dana prenijet ćemo osnovne promjene, a krećemo s promjenama koje se tiču pješaka i biciklista.

Pješaci

U Zakon je unesena odredba da je pješacima zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

Pješake će obradovati dopuna člana 73. u kojem stoji: "Na trotoaru, odnosno pješačkoj stazi, ako to nije izričito regulirano saobraćajnim znakom, a ako je parkiranje dozvoljeno, mora se ostaviti najmanje 1,6 metara širine na površini za kretanje pješaka s tim da ta površina ne može biti uz ivicu kolovoza".

Biciklisti

Promijenjen je član 102. čime su s popisa učesnika u saobraćaju koji su dužni nositi kacige (motociklisti, vozači mopeda, lakog motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla) izuzeti biciklisti.

Naime, analizom dosadašnjeg člana 102. izveden je zaključak da takva odredba destimulativno djeluje na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva. Dakle, vozač bicikla nije obavezan koristiti zaštitnu kacigu na javnom putu.

No, ukoliko vozač bicikla stariji od 18 godina poželi iskoristiti zakonsku mogućnost da na javnom putu prevozi dijete starosti do osam godina na posebnom sjedištu (prilagođenom uzrastu djeteta i čvrsto spojenom za bicikl), onda dijete mora imati zakopčanu kacigu na glavi. Nepoštivanje ovog propisa kažnjavat će se sa 40 KM.

U periodu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač bicikla mora koristiti svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću opremu koja osigurava adekvatnu uočljivost vozača bicikla ili bicikla (Kazna: 40 KM).

Biciklisti će biti kažnjeni ako ispuštaju upravljač iz ruku ili ako tokom vožnje sklone noge s pedala. Također, pri "pedalanju" ne smiju imati slušalice u ušima, niti koristiti mobilne telefone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije