Estetika i sigurnost: Kako ukloniti ostatke insekata s vjetrobrana

Radiosarajevo.ba
Estetika i sigurnost: Kako ukloniti ostatke insekata s vjetrobrana
/ Foto: DVR
Prljavi automobili najčešće se mogu pronaći na cesti zimi i u jesen. Ali, i u ljetnim mjesecima, po suhom vremenu, javljaju se prljanja automobila.

Pored prašine, cvjetnog polena, ljepljivih tekućina sa lišća, svoje tragove ostavljaju i insekti. Pritom beživotne muhe i mušice na prednjem dijelu vozila mogu naškoditi sigurnosti u vožnji ako su, recimo, na vjetrobranskom staklu.

Ostaci muha, mušica i drugih insekata mogu, u sadejstvu s vodom iz uređaja za tekućinu brisača, formirati opasni zamazani film koji snažno narušava vidno polje vozača.

Stručnjaci stoga toga savjetuju da se vjetrobransko staklo redovno čisti od ostataka nečistoća.

Na tržištu su dostupni specijalni odstranjivači ostataka insekata koji omekšavaju ljepljive ostatke i tako olakšavaju pranje "šajbe".

Ovo je tim važnije jer se sasušeni ostaci mušica i insekata ne mogu tako lako ukloniti ni specijalnim pištoljima na paru. Nakon što se jednom nanese, tekućini treba dati nekoliko minuta za upijanje, a potom se ostaci mogu bez problema ukloniti prskanjem vjetrobrana tekućinom i aktiviranjem brisača.

Ako neki hemijski čistač nije pri ruci, iskustva eksperata kažu da može poslužiti i obična kuhinjska rola papira. Treba je pokvasiti čistom vodom i takvu mokru papirnu krpu ostaviti 15 minuta na "šajbi". Ako se ostaci insekata dobro omekšaju, moguće ih je bez problema ukloniti mokrom spužvom.

Vrlo bitno: Odustati od starih novina kao sredstva za omekšavanje ostataka insekata na vjetrobranskom staklu.

Nakon "šajbe", ne treba zaboraviti ni čišćenje metlica brisača. Gumice brisača su tokom cijele godine izložena snažnim opterećenjima pa im ne bi škodio ni pregled servisera. A eksperti preporučuju da se metlice brisača u slučaju velike kilometraže mijenjaju čak i svake godine.

Treba voditi računa o tome da se ljeti zamijeni tekućina za brisače, odnosno da se sa tečnosti protiv smrzavanja pređe na tekućinu koja ima dodatnu funkciju čišćenja. 

Pogubno dejstvo na lak vozila, mušice na tablicama

Nije samo vjetrobransko staklo posebno pogođeno tokom ljetnih mjeseci. U kombinaciji sa snažnim zračenjem sunca razvijaju se organski ostaci i brzo postaju agresivne supstance na laku.

Što se duže lijepe na gornju površinu automobila, toliko dublje prodiru u auto. Briga o laku u ovom slučaju nije samo pitanje estetike nego prije svega očuvanja automobila. I u ovoj situaciji eksperti preporučju upotrebu djelotvornih čistača insekata.

Posebno nerviraju mušice na registarskoj tabli. U ovom slučaju ne koristiti oštre spužve za skidanje ostataka insekata, umjesto kojih eksperti preporučuju provjerena kućna sredstva poput, recimo, pjene za brijanje! Naprskati pjenu, pustiti da upije i s mekom i mokrom spužvom izbrisati tablicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije