Sud BiH odbio još jedan zahtjev Dodikove odbrane: Zakazan početak suđenja

5
BIRN - Detektor.ba
Sud BiH odbio još jedan zahtjev Dodikove odbrane: Zakazan početak suđenja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Sud Bosne i Hercegovine odbio je, kao nedopušten, zahtjev za izuzeće sedam sudija koji je uputila Odbrana Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS, optuženog za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Nakon što je 17. januara četvrti put odgođen početak suđenja Dodiku i Milošu Lukiću, bivšem v.d. direktoru Službenog glasnika RS, iz Državnog suda za Detektor je potvrđeno da je odbijen zahtjev Odbrane za izuzimanje sedam sudija iz ovog predmeta zbog nepristrasnosti.

"U odnosu na ovih sedam pobrojanih sudija: Zoran Božić, Vesna Jesnković, Šaban Maksumić, Darko Samardžić, Hilmo Vučinić, Redžib Begić i Minka Kreho, Sud je donio odluku kojom se zahtjev odbrane odbacuje kao nedopušten", naveli su iz Suda BiH.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Ovom odlukom odbačen je još jedan od nekoliko zahtjeva Odbrana za izuzećem ili promjenom mjesta suđenja, zbog kojih je početak suđenja Dodiku i Lukiću odgađan četiri puta. Ovaj zahtjev Dodikova Odbrana je uputila na posljednjem ročištu kada je sudija Mirsad Strika donio rješenje kojim je postupak u odnosu na drugooptuženog Lukića privremeno razdvojen.

Dodikov branilac Goran Bubić ulagao je zahtjeve za izuzeće sudija zbog neosnovanog odbacivanja zahtjeva za premještanje suđenja u Banju Luku i jer su, kako su naveli, pristrasni u donošenju odluka po žalbenim zahtjevima Odbrane.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Suđenje Dodiku je zakazano za 5. februar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije