Jasmin Duvnjak otkrio detalje o prijavi Dodika za psovanje genocida: 'To je najgora dehumanizacija'

6
N. Ž.
Jasmin Duvnjak otkrio detalje o prijavi Dodika za psovanje genocida: 'To je najgora dehumanizacija'
Foto: Ustupljena fotografija / Jasmin Duvnjak

Jasmin Duvnjak (SDA), bivši šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao građanin Bosne i Hercegovine podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika za psovanje genocida u Srebrenici. 

Duvnjak je, kako otkriva u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, prijavu podnio još u decembru prethodne godine, tačnije 27. decembra. Pohvalio je brzu reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Prijava se odnosi na događaj iz 30. jula 2023. godine, kada je na sastanku vladajuće koalicije (Trojka, HDZ, SNSD) predsjednik entiteta RS Milorad Dodik negirao, tačnije opsovao, genocid. To je potvrdilo više svjedoka, a ja sam čekao sve do decembra da podnesem prijavu, u nadi da će neko od aktera ovog sastanka to uraditi", rekao je Duvnjak za naš portal.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Kako dalje navodi, radi se o nečemu što nismo mogli ni zamisliti, iako Dodik već duže vremena negira genocid. 

"To je najgora dehumanizacija vezana za genocid u Srebrenici još od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu. On dugo vremena negira genocid, protivno zakonu, ali ovo je nešto najgore. Negiraju se i drugi zločini, opsada Sarajeva i druge stvari vezane za rat u Bosni i Hercegovini, ali se psovanje genocida ne može mjeriti s tim", kaže Duvnjak.

Krivična prijava protiv Milorada Dodika koju je podnio Jasmin Duvnjak
Foto: Ustupljena fotografija: Krivična prijava protiv Milorada Dodika koju je podnio Jasmin Duvnjak

Istakao je i da je 27. decembra preporučenom poštom poslao krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida. Kako ističe, htio je prije toga da neko od aktera samog sastanka podnese prijavu, što je smatrao građanskom dužnošću.

"Kako niko od aktera nije podnio prijavu, to sam uradio ja. Poslao sam dvije prijave - jednu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a jednu Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona", rekao je Duvnjak za naš portal. 

Prema promjenama zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, kazna za negiranje genocida u BiH je 6 mjeseci do pet godina zatvora. U Federaciji BiH, prema promjenama iz 2014. godine, negiranje genocida nosi kaznu od tri mjeseca do tri godine zatvora. 

Kako dalje govori Duvnjak, on je 11. januara dobio odgovor iz Tužilaštva BiH, koje je naredilo da se on ispita. Do tog ispitivanja je došlo danas. 25. januara, u sjedištu Državne agencije za zaštitu i sigurnost (SIPA) u Istočnom Sarajevu.

"Želio bih da pohvalim vrlo visok nivo profesionalnosti službenika i inspektora SIPA-e. Ja sam dao sve informacije koje imam, te sam naveo i neke osobe koje mislim da trebaju biti pozvane za svjedoke. Ta odluka je sada na tužilaštvu, ne moraju prihvatiti moje sugestije", rekao je Jasmin Duvnjak za portal Radiosarajevo.ba

Krivična prijava protiv Milorada Dodika koju je podnio Jasmin Duvnjak
Foto: Ustupljena fotografija: Krivična prijava protiv Milorada Dodika koju je podnio Jasmin Duvnjak

Kako kaže, naveo je Zukana Heleza, Kemala Ademovića, Predraga Kojovića i Dragana Čovića kao aktere ovog sastanka. Sada, dalje navodi, čeka dalju reakciju nadležnih, a svoju građansku dužnost, navodi, je obavio. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije