Poruka britanskog izaslanika upućena Dodiku: "RS ne može biti nezavisna država"

20
Radiosarajevo.ba
Poruka britanskog izaslanika upućena Dodiku: "RS ne može biti nezavisna država"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Stuart Peach i Julian Reilly

Republika Srpska ne može biti nezavisna država, a Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji, poručio je u razgovoru za Hinu Lord Stuart Peach, posebni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan. 

London 'osuđuje prijetnje' odcjepljenjem bh. entiteta RS i nastavlja podržavati Daytonski sporazum, rekao je Peach, koji je posjetio Hrvatsku po peti put otkako je krajem 2021. imenovan izaslanikom premijera.

Bivši komandant britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a pritom se, između ostalih, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Peach je u razgovoru za Hinu prije dvije godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar zemlje, britanski izaslanik je 'i dalje zabrinut', posebno za sigurnosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje odcjepljenja RS.

"London te prijetnje osuđuje i poručuje da je RS legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i 'nezavisna država' kakvom ju želi učiniti njezin predsjednik Milorad Dodik", kazao je Peach.

"Svijetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku skupinu", rekao je Peach.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije