Stuart Peach poslao poruku bh. političarima: "Ne posustati, ne pridružiti se etničkim podjelama"

0
Radiosarajevo.ba
Stuart Peach poslao poruku bh. političarima: "Ne posustati, ne pridružiti se etničkim podjelama"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Stuart Peach i Julian Reilly

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, lord Stuart Peach, boravio je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini od 26-29. novembra.

Posjeta Bosni i Hercegovini počela je u Memorijalnom centru Srebrenica gdje se upoznao sa naporima Centra da izgradi dugotrajan, svjetski poznat centar za istraživanje i istoriju. U razgovoru sa mladima koji rade u Memorijalnom centru istakao je ključnu ulogu koja ova institucija ima u 'razumijevanju šta se dogodilo, kako o tome govoriti, kako izgraditi dijalog i kako naučiti lekcije da bi se spriječilo ponavljanje'.

U Sarajevu, lord Peach se susreo sa predstavnicima vlasti i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, uključujući komandanta snaga EUFOR-a, generalmajora Habermayera i šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU, ambasadora Johanna Sattlera.

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

U susretima sa predsjedavajućim Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, ponovio je kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te naporima BiH da ostvari veću sigurnost, stabilnost i prosperitet za sve građane.

Pri susretu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić i predsjedavajućim Gradskog Vijeća Grada Sarajeva Jasminom Ademovićem, pozdravio je njihovu inicijativu za pružanje podrške osobama koje su doživjele rodno-zasnovano nasilje širom zemlje i promoviranje većeg stepena zaštite ranjivih grupa.

 Na kraju posjete, Lord Peach je istakao iskustvo i predanost civilnog drušva i dijela političara napretku ove zemlje. Svoje sagovornike je potaknuo da ostanu predani konstruktivnoj suradnji, dijalogu i kompromisu, kao jedinom načinu da se učini pozitivan pomak koji će donijeti dobrobit svim građanima.

Sastanak u Parlamentu: Britanski izaslanik Stuart Peach stigao u Bosnu i Hercegovinu

Sastanak u Parlamentu: Britanski izaslanik Stuart Peach stigao u Bosnu i Hercegovinu

Osvrnuo se na posjetu kazavši: "Na odlasku iz Bosne i Hercegovine, pozivam sve učesnike u vlasti da nastave održavati pozitivan momentum za sve građane. U našem nemirnom svijetu, sada više no ikada, trebalo bi da zajednički radimo na našim vrijednostima i boljoj budućnosti. Ne posustati i ne pridružiti se etničkim podjelama, govoru mržnje i onima koji su isključivo usmjereni na prošlost. Mladi u ovoj zemlji zaslužuju bolju budućnost".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije