Stigli bh. građani charter letom iz Rima

Radiosarajevo.ba
Stigli bh. građani charter letom iz Rima
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Aerodrom Sarajevo

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion s grupom bh. građana iz Rima.

Oni će, odmah po okončanju procedura na aerodromu, biti upućeni u karantin. U Izolaciji će provesti 14 dana, a moraju biti testirani na COVID-19.

Kako je za Radiosarajevo.ba kazala Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH, radio se o 47 državljana BiH, iako je bilo najavljeno da će doći 51 osoba. Četiri su u međuvremenu odustale od dolaska. 

"Policijski službenici GP obavljaju granične provjere sukladno zakonu, nakon čega će putnici biti upućeni sanitarnim inspektorima Federalne uprave za isnpekcijske poslove za daljnje postupanje iz njihove nadležnosti", objasnila je Vican za Radiosarajevo.ba. 

Dolaze iz Italije, zemlje koja je treća u svijetu po broju oboljelih od novog soja koronavirusa s više od 80.500 zaraženih. Nažalost, Italija je prva zemlja u svijetu po broju umrlih od COVID-19, koji je u ovoj zemlji odnio više od 8.200 života.

U Sarajevu će, kako je odlučeno, grupa bh. državljana biti smještena u studentskom domu Bjelave.

Među državljanima BiH koji se nalaze u Italiji, najbrojniji su mladi košarkaši koji su u toj zemlji pohađali školu sporta.

Nakon slijetanja aviona poduzete su sve mjere. Tako je Međunarodni aerodrom Sarajevo bio zadužen za mjere dezinfekcije prtljaga odmah nakon istovara iz aviona. Od Granične policije BiH je traženo da poduzme sve mjere kako bi se obezbijedilo što kraće zadržavanje putnika na aerodromu.

Federalna uprava civilne zaštite je zadužena da obezbijedi prevoz putnika i prtljaga do karantina.

Danas dolaze bh. građani iz Italije, u toku iseljavanje studentskog doma

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas će sletjeti avion s grupom bh. građana iz Rima. U toku je iseljavanje studentskog doma Bjelave, gdje će ova grupa biti smještena. Svi nadležni dobili su upute još jučer. Naćelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je da će svi putnici odmah otići u karantin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije