Grupa bh. državljana sutra iz Rima dolazi u Sarajevo, svi idu u karantin

Radiosarajevo.ba
Grupa bh. državljana sutra iz Rima dolazi u Sarajevo, svi idu u karantin
Foto: Federalna uprava civilne zaštite / Federalni štab civilne zaštite

Grupa bosanskohercegovačkih državljana sutra će iz Rima avionom doputovati na sarajevski aerodrom, a svi nadležni koji trebaju da dočekaju putnike dobili su upute na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite.

Načelnik Štaba Fahrudin Solak na konferenciji za medije je kazao da neće biti nikakvih problema te da će svi putnici ići u karantin.

"Federalni zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva poduzet će aktivnosti", istakao je Solak.

Prethodno, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusa (COVID-19) danas (26. mart) je u Sarajevu održana osma vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavao Solak.

Na današnjoj sjednici FŠCZ donijeta je naredba koja se tiče određivanja prostora za karantin. U njoj se naređuje Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da hitno pripremi epidemiološki izvještaj i dostavi ga Federalnom ministarstvu zdravstva radi donošenja rješenja o stavljanju u karantin i određivanju prostora za karantin povodom najavljenog dolaska čarter leta iz Rima na Međunarodni aerodrom Sarajevo planiranog za 27.3.2020. godine.

Sa sastanka - undefined

Foto: Federalna uprava civilne zaštite  : Sa sastanka

Ovom naredbom od JP Međunarodni aerodrom Sarajevo se traži da poduzme sve higijensko-epidemiološke mjere dezinfekcije prtljaga odmah nakon istovara iz aviona a od Granične policije BiH da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbijedilo što kraće zadržavanje putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, uz poštivanje svih preventivnih mjera i mjera dezinfekcije u skladu s prethodnim naredbama. Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je zadužena da  obezbijedi prevoz putnika i prtljaga nakon završene procedure na aerodromu do mjesta određenog za karantin.

Za provođenje ove naredbe odgovorni su JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je na konferenciji za medije nakon sjednice štaba da to tijelo stalno zasjeda i da će se uskoro vidjeti da li će biti novih mjera. Kazao je da bi mjere koje su do sada donijete trebale pokazati efekte u narednim danima.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekao je da je u Federaciji BiH trenutno više od 32.000 osoba pod zdravstvenim nadzorom. 

"Očekujemo da će se taj povećavati", kazao je Pehar. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije