Tri kantona idu u karantin?

Radiosarajevo.ba
Tri kantona idu u karantin?
Foto: Faruk Vele / Stari most

Čelnici tri kantona sastat će se danas, kako bi odlučili o odlasku u karantin. Radi se o Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10, javlja portal Jabuka.tv.

"Razmatramo uvođenje karantena, kako u lokalnim jedinicama tako i u cijeloj županiji", kazao je na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite HNK-a u Mostaru Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK-a.

U Gradskoj vijećnici Mostara danas će biti održana zajednička sjednica predsjednika Vlade HNK i Kriznog štaba HNK sa svim načelnicima i gradonačelnicima tog kantona, kao i zapovjednicima lokalnih uprava civilne zaštite na kojoj će se razgovarati o tome da li je došlo vrijeme da se neki od gradova/općina ili cijeli kanton stavi u karantin.

U prijedlogu za karantin u Zapadno-hercegovačkom kantonu navodi se:

- Zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta u Zapadnohercegovačkom kantonu.

- Ova Naredba se ne odnosi na: promet i kretanje u svrhu opskrbe navedenog područja, dnevnog putovanja zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, predstavnike medija, građane kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, pružanje skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih životnih namirnica, putovanja na posao i s posla, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja koronavirusa COVID-19.

- Prilikom ulaska i izlaska s mjesta prebivališta mora se posjedovati propusnica.

- Propusnicu za promet i kretanje u svrhu opskrbe navedenog područja, dnevnog putovanja zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, službama održavanja komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarskim službama, predstavnicima medija, putovanja na posao i s posla, žurnim i operativnim služb koje sudjeluju u sprječavanju širenja koronavirusa COVID-19 izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi. Za građane kojima je potrebna hitna medicinska pomoć propusnicu izdaje liječnik obiteljske medicine. Osobama koje pružaju skrb djeci ili starijim osobama ili obavljaju kupnju hrane i osnovnih životnih namirnica propusnicu izdaje Gradski/općinski stožeri civilne zaštite.

- Za provođenje i nadzor nad provođenjem ove naredba zadužuju se Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Zapadnohercegovačkog i Županijski/gradski/općinski stožeri civilne zaštite, te rukovodeća tijela pravnih osoba koje su obuhvaćene ovom Naredbe, svako iz svoje nadležnosti.

- Ova Naredba primjenjuje se i stupa na snagu danom donošenja, te vrijedi do 19. aprila 2020. godine.

- Stupanjem na snagu ove Zapovijedi prestaju važiti Naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite broj: 14-05-44-42-1/20 od 20. marta 2020. godine i broj: 14-05-44-44- 1/20 od 21. marta 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije