Stigla i do Vatikana: Papa Franjo vlasnik povelje kralja Tvrtka I Kotromanića

7
Radiosarajevo.ba
Stigla i do Vatikana: Papa Franjo vlasnik povelje kralja Tvrtka I Kotromanića
Foto: Predsjedništvo BiH / Mirela Bećirović sa suprugom Denisom kod pape Franje

Prilikom službene posjete Svetoj Stolici član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, poklonio je papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića.

Codex diplomaticus Regni Bosnae, kao završni volumen trilogije o bosanskom srednjovjekovlju, posvećen je priređivanju, prevođenju i objavljivanju različitih vrsta izvora (povelje, pisma, bule, notarski zapisi, uputstva itd.) koji su nastali u srednjovjekovnoj bosanskoj državi ili su inozemne provenijencije, ali govore o prilikama u Bosni.

Ovi izvori vrijedni su preživjeli glasovi iz prošlosti i predstavljaju oslonac na kojem se može temeljiti objektivna historijska nauka o bosanskom srednjovjekovlju.

Analiza: Kakva je Putinova uloga u Čovićevoj blokadi "Južne interokonekcije"?

Analiza: Kakva je Putinova uloga u Čovićevoj blokadi "Južne interokonekcije"?

Codex diplomaticus Regni Bosnae sadrži profesionalno izrađene fotografije, transkripcije i prijevode dokumenata, kao i kontekstualizaciju izvora, jer Codex je, osim naučnicima, namijenjen i širem čitalačkom krugu.

Izvori u ovoj knjizi pokazuju kako je bosanska država imala sve atribute za to doba karakteristične i za druge političke tvorevine – države.

Prijevod na bosanski jezik i transkripcija preko 350 najreprezentativnijih i najzanimljivijih srednjovjekovnih bosanskih povelja i pisama sa historijskim kontekstom predstavlja važan izdavački poduhvat ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Knjiga Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države opremljena je fotografijama dokumenata iz arhiva sljedećih institucija: Archivio di Stato, Firenze; Archivio di Stato, Venezia; Archivio Segreto Vaticano, Roma; HAZU – Zagreb; Arhiv Republike Slovenije, Ljubljana;

Bećirović u Vatikanu: Sveta Stolica snažno podržava Bosnu i Hercegovinu

Bećirović u Vatikanu: Sveta Stolica snažno podržava Bosnu i Hercegovinu

Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd; National Gallery, London; Državni arhiv Bosne i Hercegovine, Sarajevo; Državni arhiv u Dubrovniku; Državni arhiv u Zadru; Gosudarstvena i publična biblioteka, Sankt Peterburg; Istorijski arhiv, Kotor; Liechenstein – The Princely Collections; Magyar Nemzeti Leveltar Orszagos Leveltar, Budapest; Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine – Sarajevo.

Pored ove temeljne historijske zbirke srednjovjekovnih bosanskih povelja, pisama i notarskih zapisa, član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, poklonio je papi Franji Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića, Žrnovnice, 10. april – Trstivnica, 17. juni 1378. godine, koja predstavlja jedan od izvora za proučavanju historije srednjovjekovne Bosne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije