Stigao ljutit komentar iz Rusije na današnje zaključke PIC-a: "Primorani smo..."

8
Radiosarajevo.ba
Stigao ljutit komentar iz Rusije na današnje zaključke PIC-a: "Primorani smo..."
Foto: Arhiv / Ambasada Rusije u BiH

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se 7. i 8. decembra 2021. godine u Sarajevu kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Nakon zasjedanja objavljen je Komunike, uz napomenu kako "predstavnici Ruske Federacije nisu sudjelovali na sastanku te se stoga nisu pridružili ovom Komunikeu".

Dakako, na reakciju Ruske Federacije nismo čekali, pa je maločas stigao i njihov komentar, koji je Ambasada Rusije podijelila u pet tačaka.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Pa pod jedan kažu:

"Ruska Federacija nije učestvovala u radu sjednice političkih direktora PIC-a iz razloga što ne priznaje Christiana Šmidta kao visokog predstavnika imenovanog mimo Vijeća sigurnosti UN-a. Željeli bismo skrenuti pažnju da i sam Ured Visokog predstavnika (OHR) potvrđuje ispravnost naše argumentacije. Naime, u zaključcima u vezi s nezavisnim godišnjim revizorskom izvještajem od 26. novembra ove godine, koji je odobrio PIC, direktno se navodi da 'PIC predlaže kandidata za poziciju Visokog predstavnika. Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odobrilo Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnog vojnog kontingenta u Bosni i Hercegovini, odobrava navedenu kandidaturu'."

Također, pod tačkom dva, navode kako smatraju "da su razlog unutrašnje političke krize u BiH subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i odbijanje partnera iz PIC-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje Visokog predstavnika."

"Vjerujemo da predloženi komunike naših zapadnih partnera sadrži iskrivljavanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primorani smo podsjetiti da BiH prema Dejtonu ne uključuje već se sastoji od dva entiteta", kazuju iz Ambasade Rusije.

"Polazimo od toga da se svi problemi u BiH trebaju rješavati isključivo putem dijaloga između bosanskohercegovačkih strana na osnovu uzajamno prihvatljivih kompromisa. To se odnosi i na vanjskopolitičke prioritete BiH, uključujući evroatlantsku integraciju, oko koje u zemlji ne postoji konsenzus. Insistiramo na tome da mandat PIC-a u okviru Dejtona ne podrazumijeva osiguranje članstva BiH u NATO-u", ističu u stavci četiri, te pod pet zaključuju:

"Ruska Federacija kao jedan od svjedoka Dejtona zalaže se za teritorijalni integritet i stvarni suverenitet BiH. Radi postizanja ovog cilja potrebno je što prije zatvoriti OHR koji je postao kočnica na putu demokratskog razvoja BiH. Neophodno je što prije prenijeti svu odgovornost za stanje u zemlji na same građane BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije