Dodik: Stavovi PIC-a neobavezni, visoki predstavnik ne postoji

7
Radiosarajevo.ba
Dodik: Stavovi PIC-a neobavezni, visoki predstavnik ne postoji
Print Screen / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH i delegacijom SAD, Gabrielom Escobarom, specijalnim izaslanikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Ericom Nelsonom, ambasadorm SAD i Johannom Sattlerom, specijalni predstavnik EU u BiH, obratio se javnosti.

"Sastanak nije donio ništa posebno. Mediji obavještavaju da se održava neka sjednica PIC-a. Postavlja se pitanje ko je njima dozvolio da raspravljaju o pitanjima Bosne i Hercegovine. Ovaj sastanak PIC-a ništa ne znači, on je samo tu da još jednom potvrdi da je laž, da nema visokog predstavika, a mi smo postavili pitanje na osnovu čega je neko visoki predstavnik. On ne postoji, ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ne OHR", počeo je svoje izlaganje vidno uzrujani Dodik.

Ponovio je da su na sastanku svi, posebno delegacija iz SAD svjesni da postoji kriza u BiH.

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

"Ima i onih koji smatraju da ima utjecaja međunarodnih medijatora koji su danas bili sa nama na sastanku. Dominantnu ulogu je imala američka administracija, no oni nisu uspjeli tada i nemoguće je da uspiju sada. U iracionalnosti gdje neko neobavezno tjelo raspravlja, kao taj PIC, pa imenovao toga nekog, Schmidta, sve je to dodavanje apsurda u već apsurdnoj BiH", ističe Dodik.

Ključno pitanje je pitanje državnih organa u BiH, smatra član Predsjedništva BiH.

"I dalje stoji da se taj zakon koji je nametnuo visoki predstavnik, koji za nas nije ni zakon ni odluka, mora se povući, ako mislimo dalje. Što se tiče priče genocida, tamo je bilo navedeno da se cijela RS nazove genocidnom, ja apsolutno i dalje stojim na toj poziciji da je nemoguće da neko optuži čitav jedan narod kao genocidan i da se proganjaju samo oni koji tvrde da to nije. Ono što može, istinu navodnu, utjerivati zakonom, nikada nije bilo korisno, sila koja stoji iza svake sankcije, mnoge je tjerala da se bavi ovim pitanjem", kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je istakao kako se neka tema u Bosni i Hercegovini nameće zbog toga što je plasiraju stranci.

"Mi možemo sjediti i razgovarati kako bi došli do nekih rješenja. Jedna od tih je da se povuče neštoiz procedure, to ne može. Visoki predstavnik se ne može pojaviti kao akteri koji može išta da nameće, predlaže itd. 

Danas sam očekivao da će međunarodni akteri to reći, da se omogući da se RS vrati u institucije o predmetu koji se zovi zločin u Srebrenici. Oni nastavljaju sa kritikom da je RS kriva za ovu situaciju. Mi imamo svoj karakter, kao što ne možete ocean da presušite ili enku rijeku, tako ni nas. Stalno se pokušava sankcionisati Srbe ovdje i RS, samo zato što pripadamo tom narodu

Ja i mi iz RS, ničim ne uslovljavamo nikoga ni PIC. Neka oni misle kako će ovo riješiti", tvrdi Dodik i podrcrtava kako je u BiH toliko lijepo da ne može da diše u njoj.

Dodik je spomenuo i ubojita sredstva, naoružanja koja su detektovana na području Banje Luke, naglasio je da se treba to spriječiti zbog građana i ukloniti. 

"Oni kažu da sam ja taj koji određuje i zakazuje sjednicu NSRS. To nije tako, ovo su političke inicijative, nisu ratne inicijative, RS neće ratovati ni pdo kojim uslovima. RS ima načina da odbarni sebe i ojača svoju poziciju. Žao mi je što se neki u RS utrkuju da budu veći od ovih iz Federacije u ovim napadima", naglasio je Dodik i istakao kako oni imaju pravo na sve svoje, a tim je istakao pravo na vojsku, indirektni porezi, sudski tužioci, savjeti itd. 

Pozvao je sve patriote RS na sjednicu koja je planirana u petak, 10. decembra kako bi izglasali sve što su i najavili. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije