PIC kategorično kaže jedno, a Radovan Višković opet prijeti

3
Radiosarajevo.ba
PIC kategorično kaže jedno, a Radovan Višković opet prijeti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radovan Višković

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, izjavio je da će, nakon predstojeće posebne sjednice Narodne skupštine RS o vraćanju nadležnosti, biti upućena poruka svim zainteresovanima za razgovore o budućnosti i sudbini BiH.

"Ne želimo da pravimo bilo kakve ishitrene poteze na štetu Repubilke Srpske i njenih građana, na štetu zaposlenih ljudi u zajedničkim institucijama BiH. Zato dajemo taj `prelazni rok`, a ne zato što smo se uplašili nekoga ili se plašimo nečijih sankcija ili prijetnji", rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

On je naveo da je vidljivo da BiH ne funkcioniše kao demokratska zemlja i da o njenoj budućnosti trebaju da se dogovore dva eniteta i tri konstitutivna naroda.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Кomentarišući navode opozicije da u prijedlogu republičkog budžeta za narednu godinu nema sredstava predviđenih za institucije i ustanove kao što je vojska RS ili uprava za indirektno oporezivanje RS, Višković je rekao da ima tih sredstava i da "samo treba znati čitati".

"Na posebnom kontu u prijedlogu republičkog budžeta za narednu godinu postoje rezervna novčana sredstva, i ja bih volio, pošto to u ovom momentu ne može niko, nekog eksperta iz opozicije koji će reći formiraćete stavku tu i tu sa toliko i toliko novčanih sredstava", kaže Višković.

Za petak, 10. decembra, zakazana je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH.

Podsjetimo, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se 7. i 8. decembra 2021. godine kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Nakon zasjedanja objavljen je Komunike, uz napomenu kako "predstavnici Ruske Federacije nisu sudjelovali na sastanku te se stoga nisu pridružili ovom Komunikeu".

"Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor još jednom je potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH", navodi se u saopćenju PIC-a.

Ostatak odluka PIC-a možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije