Stefan Fritz: Starenje je savršena prilika, a ne teret za društvo

0
Radiosarajevo.ba
Stefan Fritz:  Starenje je savršena prilika, a ne teret za društvo
Foto: Radiosarajevo.ba / Sa konferencije u Sarajevu

U Sarajevu je održana Prva međunarodna konferencija o položaju i njezi starih lica - „Slavimo život“, a u okviru projekta Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga mobilne kućne njege za starije osobe u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji je izlagalo više od 22 stručnjaka iz BiH, Austrije i Srbije, koji su govorili o svojim iskustvima i radu sa starim i nemoćnim licima sa socijalnog, psihološkog, kognitivnog, kulturnog, biološkog i financijskog aspekta života starijih osoba.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu živi približno milijarda ljudi u dobi iznad 60 godina, a daljnja predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi (iznad 65 godina) i do dvije milijarde do 2050. godine.

Udio osoba starije dobi u svijetu sve je veći pa postaje globalni trend zbog kojeg se sve više mijenjaju društveni i ekonomski odnosi, zbog čega je ova organizacija proglasila „Dekadu zdravog starenja 2021-2030“.

Iako se planetarno suočavamo sa ubrzanim starenjem stanovništva, BiH spada u zemlje koje države neslavan rekord u tome.

Prema studiji Analiza stanja stanovništva i Projekciji stanovništva za period 2020-2070 godine u BiH, broj građana iznad 65 godina života iznosit će čak 40 posto ukupne populacije.

Razlozi su što smo zemlja s „najnižim niskim“ fertilitetom na svijetu i imamo visoke nivoe migracija mlađeg stanovništva, što sve dovodi do ubrzanog starenja stanovništva i njenog smanjenja za preko 50 posto.

Prema riječima Suzane Jašarević, direktorice Hilfswerk International za Balkan, starenje je samo po sebi veliki izazov, s kojima sve svi na kraju suočavamo, a pravo je pitanje na koje se preventivne aktivnosti trebamo fokusirati kod skrbi za stare i nemoćne osobe.

Suzana Jašarević - undefined

Foto: Privatni album: Suzana Jašarević

Na ovaj izazov Hilfswerk International se strateški orijentisao prije više od pet godina i danas razvijamo mehanizme i usluge za podršku svima kojima je pomoć potrebna.

Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i osobama starije dobi, jer se izraz - dobizam (engl. Ageism) razvio s negativnim značenjem.

U Austriji je iskustvo u podršci veliko stečeno kroz 75 godina rada i sada se prvi put to znanje i iskustvo izvozi van granica Austrije i to u BiH, najstariju i najuspješniju misiju od 60 misija Hilfswerk International – izjavio je direktor Hilfswerk International Stefan Fritz.

Sa konferencije u Sarajevu - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Sa konferencije u Sarajevu

Vizija Europske politike za dobrobit i zdravlje 2020. godine temelji se na razvoju društvenih i ekonomskih promjena izgradnjom prijateljske okoline (engl. Age-friendly) u kojoj je starenje „prilika“, a nije „teret“ za društvo, dodao je na kraju izlaganja Fritz.

Izlagači na konferenciji su diskutirali i o konkretnim problemima i preprekama s kojima se suočavaju starije osobe i oni koji vode brigu o njima: Koji su medicinski i psihološki problemi starih osoba? S kojim se etičkim i emotivnim dilemama u planiranju skrbi suočavaju pacijenti i porodice? Koja su rješenja dugotrajne njege starih i bolesnih i kada birati smještaj u dom ili pacijenta zadržati u kućnim uslovima?

Šta lokalne zajednice mogu učiniti da olakšaju život, liječenje i svakodnevno kretanje starih? Kao odgovor na ova pitanja, zaključeno je da su u BiH potrebne sistemske i organizirane aktivnosti na podsticanju finansiranja obrazovnih programa za zajednicu o pružanju brige starijima za veći stepen obezbjeđenja sigurne sredine za njih, kao i veću sigurnost života u vlastitom domu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije