Jasna Diklić: Starost i epidemija

Jasna Diklić
Jasna Diklić: Starost i epidemija
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

Jasno mi je da se moramo pridržavati svih uputa koje nam daje Stožer civilne zaštite za vrijeme epidemije i ja se toga pridržavam,ali mi nije jasno slijedeće:

Zašto je cijela populacija starijih od 65 godina getoizirana na neprimjeren način?

Piša: Jasna Diklić za Radiosarajevo.ba 

Naime,treba biti vrlo oprezan lišavajući bilo koga prava na slobodu kretanja, a pogotovo starih ljudi.

Populacija penzionera ne mora biti i populacija nemoćnih.Toliko ih ima aktivnih, društveno korisnih i zdravih. Zar ne bi bilo moguće da neko mlađi ima veću mogućnost zaraze jer je hronični bolesnik.

Naprotiv, možda je upravo toj starosnoj dobi, a ne volim reći starcima, potrebno socijalno zajedništvo, aktivnost, jer ako toga nema pada imunitet, javlja se depresija i nakon epidemije može se desiti da mnogi od njih podlegnu baš zbog toga.

Zašto se ne uspostavi balans između prava i zaštite. Zašto stariji ljudi ne bi mogli imati bar jedan sat dnevno mogućnost izlaska iz svojih domova. Sigurna sam da oni odlično znaju koje su njihove mogućnosti i u skladu s tim oni će vrlo odgovorno donijeti odluku  o eventualnom izlasku.

Ima u ovoj zabrani kretanja i izvjesna doza licemjerja. Naime,sudbina starog čovjeka zavisi i od stanja zajednice. Star čovjek, bez snage, bez imetka, bez blizine djece, na ivici je prezira. Upravo su naši penzioneri najugroženija populacija bili i prije pandemije, a bit će i poslije. Odkud sad odjednom takva "briga" za stare i nemoćne?

Da li ih štitite zbog sebe ili zbog njih?

Stari uglavnom žive na marginama, poniženi, bez ikakve društvene i socijalne brige. Pa pitajte volontere koji ovih dana obilaze penzioneze u kakvim teškim uslovima žive. Je li dovoljno da se zabrinete za njih samo za vrijeme epidemije. Dirljivi i uznemirujući su bili redovi pred bankama. Upravo to prvo jutro su morali podići svoju crkavicu, jer kako preživjeti još jedan dan.

Obećanje da se neće ugroziti penzioni sistem je ohrabrujuće, ali do kada? Ali zato nema obećanog povećanja penzija ove godine.

Imam potrebu da poručim penzionerima da u budućnosti moraju biti pitani!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije