Obala / Šta se dešavalo u sarajevskoj školi? Saudin Sivro sve pojasnio

10. 12. 2021. u 08:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na društvenim mrežama jučer se pojavila informacija da je profesorica u sarajevskoj srednjoj školi Gimnazija Obala na čas došla u alkoholiziranom stanju i da je reagirala policija.

Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Saudin Sivro oglasio se povodom ovih informacija preko Facebooka i pojasnio o čemu se radi.

Prema njegovim riječima, profesorica je bila u alkoholiziranom stanju, ali kao takva nije došla na čas, već joj uopće nije dozvoljen ulazak u školu.

"Profesorica nije bila na času niti se radi o profesorici koja je stalno zaposlena u Gimnaziji Obala. Profesorici je bio zabranjen ulazak u školu zbog toga što je bila u vidno alkoholiziranom stanju, pozvana je policija koja je postupila u skladu sa zakonom", napisao je Sivro na Facebooku.

Istakao je mišljenje da je problem Pravilnik o prijemu radnika.

"Pravilnik je donijela ministrica Naida Hota-Muminović. Navedeni pravilnik ne omogućava prijem najboljih kandidata niti daje mogućnost da se iz konkursne procedure eliminišu kandidati koji ne bi smjeli raditi sa učenicima. Ako svemu ovome dodamo činjenicu da godinama u Kantonu Sarajevo imamo situaciju u kojoj su sistematski i ljekarski pregledi samo formalizam te da se ne poštuje zakonske odredbe, prije svega odredba da radnici u obrazovanju moraju imati detaljno psihološko testiranje, postaje jasno da u obrazovnom sistemu postoje radnici koji ne bi smjeli imati kontakt sa učenicima.

Zbog svega navedenog uprava Gimnazije Obala je postupila ispravno ali se postavlja pitanje kada će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo početi raditi svoj posao po pitanju sistematskih ljekarskih pregleda a ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo poslušati glas struke i donijeti pravilnik o prijemu radnika koji će osigurati prijem najkvalitetnijih radnika", dodao je Sivro.

Portalu Radiosarajevo.ba saopćeno je iz MUP-a KS da u ovom slučaju niko nije uhapšen.    


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (13)