Sivro uputio dopis nadležnim: Direktorica Alma Trnka nas je šokirala

8
Radiosarajevo.ba
Sivro uputio dopis nadležnim: Direktorica Alma Trnka nas je šokirala
Print Screen / Saudin Sivro i Alma Trnka

U JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo trenutno radi 144 radnika na određeno vrijeme, njihov ugovor ističe, a prema trenutnoj situaciji, ovi radnici ostaju bez posla.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo kako smo i prethodno pisali je uputio Edinu Forti, premijeru Kantona Sarajevo hitan zahtjev za davanje saglasnosti Vlade neometanom radu JU vrtića "Djeca Sarajeva".

Nakon toga uputio je dopis Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, Vladi Kantona Sarajevo, resornom ministarstvu i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

EU je prepoznala dobru uređenost oblasti intelektualnog vlasništva, a Institut nastavlja tim putem

EU je prepoznala dobru uređenost oblasti intelektualnog vlasništva, a Institut nastavlja tim putem

Problem se ogleda u tome što su određenom broju radnika istekli ugovori o radu koji nisu produženi niti su na ta mjesta zaposleni drugi radnici. Pored toga, u oktobru i novembru 2021. godine isteći će još oko 100 ugovora o radu na određeno vrijeme, a još uvijek nisu pokrenute aktivnosti na raspisivanju javnih konkursa kako bi se popunila ova radna mjesta.

Sve ovo ima za posljedicu, pojašnjava Sivro, da radnici koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme trpe i to na način da im se prebacuju poslovi kolega kojima su istekli ili će isteći ugovori o radu, što je apsolutno nedopustivo za Sindikat.

"Ono što nas je posebno iznenadilo, pa i šokiralo jeste činjenica da je Alma Trnka, v.d. direktora JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo putem e-maila preko odgovornih odgajatelja poručila svim radnicima „koji pune tri godine neprekidnog rada u ovom periodu, dobit će prekid ugovora o radu u skladu sa Zakonom o radu, član 22. stav (3) i (4)“.

Ovakav potez v.d. direktora predstavlja kršenje Zakona o radu i to upravo člana 22. stav (3) i (4), kojima je propisano da se ugovor o radu na određeno vrijeme ne može zaključiti za period duži od tri godine, kao i da, ako radnik izričito ili prećutno obnovi ugovor o radu na određeno vrijeme s istim poslodavcem, odnosno izričito ili prećutno zaključi s istim poslodavcem uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme na period duži od tri godine bez prekida, takav ugovor o radu smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme", tvrdi Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije