Sindikat / U Sarajevu danas štrajk upozorenja javnih vrtića

14. 10. 2021. u 07:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Štrajk upozorenja uposlenika u Javnoj ustanovi ”Djeca Sarajeva“ bit će održan u četvrtak od 7 do 7.30 sati.

Organizator konferencije za medije održane u srijedu u Sarajevu, na kojoj je najavljen štrajk, je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i Sindikalna podružnica JU ˝Djeca Sarajeva˝.

Javnosti su se obratili Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, zatim dopredsjednica i odgovorna odgajateljica u vrtiću "Košuta" Envera Šukman te članica Sindikalnog odbora SP JU "Djeca Sarajeva" Nermina Fočak.

“Sindikalni odbor je donio odluku o organizaciji štrajka. To je tema današnje konferencije, štrajk upozorenja u JU 'Djeca Sarajeva' će započeti sutra, u četvrtak 14. oktobra. Trajat će pola sata, i odvijat će se od 7 do 7.30”, rekao je Sivro.

Sivro je kazao kako je sindikat ranije od Vlade KS zatražio da se donesu tri odluke. Prva je ona kojom se ustanovi daje saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta (100 na neodređeno, a 40 na određeno vrijeme u trajanju 12 mjeseci od okončanja konkursne procedure).

Druga je ona kojom se u skladu s kolektivnim ugovorom ustanovi daje saglasnost angažmana 140 radnika na određeno do okončanja konkursne procedure, a najduže 90 dana.

Treća odluka je ona kojom se ustanovi, u skladu s kolektivnim ugovorom i zakonom daje saglasnost za angažman radnika do povratka radnika s bolovanja i porodiljskog odsustva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)