Ministar Vranić posjetio Dom zdravlja KS, iskazana spremnost za četvrti val pandemije

7
Radiosarajevo.ba
Ministar Vranić posjetio Dom zdravlja KS, iskazana spremnost za četvrti val pandemije
Vlada KS-a / Ministar Vranić posjetio Dom zdravlja KS

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić posjetio je danas direktora Javne ustanove Dom zdravlja KS, doc.dr.sci. Abela Baltića. 

Sastanku je prisustvovao i glavni tehničar navedene ustanove dr.sci.zdr. nauka Ademir Spahić.

Ovom prilikom, razgovaralo se o pitanjima iz oblasti unapređenja primarne zdravstvene zaštite.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Pored navedenog, razmatrana su i sva pitanja koja se tiču funkcionisanja ovog nivoa zdravstvene zaštite tokom četvrtog vala pandemije izazvane koronavirusom, imajući u vidu da je u prethodnom talasu podnio najveći priliv pacijenata.

Treba naglasiti da je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost ovoj ustanovi da primi u radni odnos da na neodređeno vrijeme pet doktora medicine, 15 medicinskih sestara i pet inžinjera radiološke dijagnostike, kao zamjenu za uposlenike koji su prethodnih godina otišli u starosnu penziju, jer nije angažovana adekvatna zamjena, a što će olakšati proces rada ove ustanove u uvjetima pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

U narednom periodu će se planirati i prijem dodatnog medicinskog kadra.

Bitno je istaći da ova ustanova ima obezbijeđena finansijska sredstva za upošljavanje navedenih radnika.

Poseban akcent u razgovoru stavljen je na proces pružanja zdravstvene zaštite populaciji školske djece.

Razgovarano je i o mogućnosti povećavanja broja izostanaka koje roditelji mogu pravdati djeci u školi tokom trajanja ovog vala, bez dodatnog odlaska u zdravstveni sistem. Navedeno će ministar Vranić predložiti na narednoj sjednici Vlade KS.

Zaključeno je da ova ustanova, kao i sve ostale zdravstvene ustanove u KS spremna za četvrti val, s tim da je upućen i apel građanima Kantona Sarajevo da shvate ozbiljnost situacije i u skladu sa njom poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi.

Dom zdravlja KS u svim organizacionim jedinicima, osim u Domu zdravlja Centar, vrši kontinuiranu vakcinaciju građana Kantona Sarajevo, te zajedno sa Ministarstvom zdravstva KS poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini, ali i sačuvali zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije