Sivro o današnjem sastanku: Forto me pozvao u hodnik da se fizički obračunamo

12
Radiosarajevo.ba
Sivro o današnjem sastanku: Forto me pozvao u hodnik da se fizički obračunamo
Foto: Kolaž/Radiosarajevo / Edin Forto i Saudin Sivro

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro kazao je da ga je na današnjem sastanku s Vladom KS premijer Edin Forto pozvao u hodnik da se fizički obračunaju.

"Na pregovorima održanim u srijedu, 8.12.2021. godine, na kojima smo svi svjedočili demagogiji i populizmu premijera Edina Forte, vjerovatno ste svi bili u šoku i nevjerici kada ste čuli da je Vlada Kantona Sarajevo ponudila 'velikih' 5 KM za povećanje osnovice.

Svjedočili ste i vrlo neprimjerenom ponašanju premijera Edina Forte, koji viče i galami za pregovaračkim stolom, a također ste svjedočili pozivu premijera upućenog predsjedniku Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH KO KS da 'izađe u hodnik da se fizički obračunaju'", napisao je Sivro u dopisu predstavnicima sindikata.

"Međutim, zahvaljujući brzoj reakciji i intervenciji predsjednika Sindikata policije KS, g-dina Sadika Eće i ministra unutrašnjih poslova, g-dina Admira Katice, do fizičkog obračuna između premijera i predsjednika Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH KO KS nije došlo.

Iz prethodno navedenih razloga kao i činjenice da Vlada Kantona Sarajevo u pregovorima ponižava radnike u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, predstavnik Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH KO KS neće prisustvovati pregovorima.

SSOOiO F BiH KO KS i dalje ostaje u punom kapacitetu sastavni dio Koordinacije 8 sindikata i predlaže da se u srijedu, 29.12.2021. godine u svim osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodu i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva provede štrajk upozorenja u trajanju od dva sata (8:00-10:00h) te da se izvrše pripreme za organiziranje masovnih protesta ispred Vlade Kantona Sarajevo, na dan održavanja Skupštine Kantona Sarajevo na čijem dnevnom redu će biti prijedlog Budžeta KS za 2022. godinu.

O ponašanju premijera Edina Forte će se očitovati organi SSOOiO F BiH KO KS u narednom periodu", dodano je u saopćenju.

O ovom slučaju se očitovao i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo koji je, između ostalog, bio sudionik sastanka na kojem su se trebali dogovoriti bolji uslovi za radnike koji primaju plate iz budžeta KS.

Oni kažu da je Vlada KS izašla sa "neozbiljnom i sramotnom ponudom o povećanju osnovice za 5 KM".

Kako dodaju, drugi krug pregovora za povećanje osnovice obilježio je incident.

"U jednom momentu premijer Kantona Sarajevo udarcima od stol pozvao je jednog od predstavnika sindikata na fizički obračun u hodniku ispred sale u kojoj su se vodili pregovori", saopćili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS.

"Svi pregovori na kojima sam do sada učestvovao su bili teški, napeti i puni tenzija, ali ovo danas je nešto što me je u jednom momentu zastidjelo samo zato što sam se tu zadesio i morao svjedočiti svemu, ali ne i civiliziranom razgovoru", kazao je predsjednik ovog sindikata Elvis Zornić.

Povodom današnjih dešavanja portal Radiosarajevo.ba pokušao je kiontaktirati premijera Fortu, ali on do sada nije odgovarao na naše pozive. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije