Edin Forto oštro reagovao: Laž je informacija plasirana iz Vlade FBiH

4
Radiosarajevo.ba
Edin Forto oštro reagovao: Laž je informacija plasirana iz Vlade FBiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Rudari, koji su danas i jučer protestvovali ispred zgrade Vlade Federacije BiH, odlučili su da prekinu protest

"Do 15 sati smo čekali odluku Vlade, više nećemo riskirati", kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika FBiH i naglasio da se proizvodnja neće nastaviti.

Da bi se izmirile postojeće obaveze iz zahtjeva Sindikata rudara, cijena električne energije za domaćinstva bi, prema prvim procjenama, morala bi biti povećana za 20 posto, čime bi se izjednačila proizvodna i prodajna cijena električne energije i osigurala sredstva od 66 miliona na godišnjem nivou.

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Tim povodom, oglasio se premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto:

"Laž je informacija plasirana iz Vlade FBiH da je za ispunjenje zahtjeva rudara neophodno poskupljenje struje od 20 posto za domaćinstva.

Istina je da je Vlada FBiH godinama tolerisala neuplaćivanje doprinosa rudarima sada već u iznosu od preko pola milijarde maraka. Za to je odgovorna Vlada koja je postavljala uprave rudnika i Elektroprivrede BiH. Za sada je neophodno uplatiti 215 miliona za PIO, dok se zdravstveno ne treba uplatiti retroaktivno, jer ono nije korišteno, dovoljno bi ga bilo početi uplaćivati od ovog trenutka.

Vlada FBiH ne zna kako opravdati poskupljenje struje pa zato krivicu svaljuje na rudarske zahtjeve. Istovremeno žele razbiti solidarnost građana s rudarima. Poručujemo građanima da ostanu solidarni, rudari nisu niti mogu biti krivi za poskupljenje struje. Krivica leži u Vladi FBiH. Pozivamo ih da ozbiljno i temeljito pristupe restrukturiranju rudnika, a ne gašenju života rudara".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije